Pilula za jutro poslije - na kućnu adresu

Radiosarajevo.ba
Pilula za jutro poslije - na kućnu adresu

Dok se žene u nekim od najrazvijenijih dijelova svijeta još uvijek bore za kontracepciju pokrivenu zdravstvenim osiguranjem i pravom na abortus, Britanke imaju najnapredniji oblik hitne kontracepcije za koji smo dosad čuli.

Recept za pilulu za jutro poslije - preko telefona

Naime, DrEd, britanska internetska stranica koja nudi medicinske usluge uvodi dostavu kontracepcijske pilule za jutro poslije na kućnu adresu. Pilulu je moguće naručiti na bilo koju lokaciju u Londonu, rok dostave je dva sata, a cijena 20 funti, što je za 3 funte niže od cijene u apotekama. Usluga zahtijeva kreditnu karticu i potvrdu da je naručilac stariji od 18 godina, a na web stranici pojašnjavaju da je ova usluga vrijedna iz dva razloga:

Klinički, hitna kontracepcija je učinkovitija što je prije konzumirana, dobiti ju dostavljenu u roku dva sata povećava njenu efikasnost;

Društveno, nekima je neugodno oči u oči odgovarati na pitanja o razlozima za hitnu kontracepciju. Usluga zaprima sve potrebne informacije preko online upitnika kojeg revidira doktor, tako da se mogu izbjeći potencijalne neugodnosti.

Zatvorska kazna zbog pilule za jutro poslije 

Kao i uvijek kad se radi o pitanjima ženskog izbora, kritika nije izostala. Norman Wells, iz zajednice Family Education Trust, izjavio je za London Evening Standard da su mlađe generacije uljuljkane u lažni osjećaj sigurnosti i da su izložene povećanom riziku spolno prenosivih bolesti zahvaljujući piluli za dan poslije. No, Amit Khutti, osnivač DrEda, kaže da sumnja da će maloljetnici biti zainteresirani za uslugu koja zahtijeva kreditnu karticu, a i novac. "Ako ste mladi, postoji mnogo mjesta gdje besplatno već možete dobiti pilulu za dan poslije", naglašavajući da je usluga bitna jer je hitnu kontracepciju važno uzeti čim prije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije