Piletina s porilukom

Radiosarajevo.ba
Piletina s porilukom


Budući da se poriluk (prasa) nalazi u grupi povrća zajedno s bijelim i crvenim lukom, ljutikom i vlascem, posjeduje slične karakteristike, ali znatno blaži okus i miris.

Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem.Po nutritivnom sastavu sličan je svojim srodnicima, ali nešto višeg sadržaja bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Danas pripremite piletinu s porilukom.

Sastojci: 
 
600 gr piletine
1 kašika mljevene crvene paprike
40 gr maslaca
700 gr poriluka
150 ml bijelog vina
100 ml kiselog vrhnja
1 kašika mješavine začina 

Priprema:

Piletinu narežite na komade. Poriluk dobro operite i narežite na kolutove.

Na zagrijanom maslacu popecite meso i pripremljeni poriluk. Dodajte mljevenu crvenu papriku i odmah zalijte sa 100 ml tople vode.

Promiješajte, dodajte mješavinu začina i nastavite pirjati na laganoj vatri podlijevajući meso vinom dok ne omekša. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje, piše Coolinarika.com.

Piletinu poslužite uz pire krompir.

Za pripremu ovog jela možete koristiti pureća prsa narezana na manje dijelove.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije