Philip Morris tuži Australiju

Radiosarajevo.ba
Philip Morris tuži Australiju

Jedan od najvećih svjetskih duhanskih proižvođača, Philip Morris najavio je tužbu protiv australske vlade zbog novog zakona koji zahtijeva da se sve cigarete prodaju u čistoj ambalaži. 

"Vlada je usvojila ovaj zakon uprkos tome što nije mogla demonstrirati da će to biti učinkovito u reduciranju pušenja i ignorirala je zabrinutost u Australiji, ali i širom svijeta, zbog ozbiljnog pravnog problema povezanog sa ovakvim načinom pakiranja", rekla je glasnogovornica kompanije Anne Edwards za agencije. 

Novi propisi koji stupaju na snagu u toku decembra 2012. godine, onemogučavaju duhanskim kompanijama da na pakiranaj cigareta ističu logo, boju i reklamne tekstove. Jedini znak raspoznavanja će da budu marka i ime proizvoda, koji moraju biti ispisani standardnom štampom. 

Zbog istraživanja koje je pokazalo da je pušačima maslinasta boja najneprivlačnija boja, sva pakiranja će biti u toj boji. 

Pravni eksperti predviđaju da će tužbe propasti, budući da, po sporazumima o intelektualnoj svojini, vlade imaju pravo da usvajaju zakone kojima se štiti javno zdravlje. 

Ministrica zdravstva, Nicola Roxon je izjavila da takvo pakiranje znači da više nema glamura u pušenju i dodala: "Sada su cigarete ono što zaista jesu: ubilački proizvodi koji uništavaju hiljade porodica u Australiji."

Odluka australske vlade je samo jedna u nizu odluka kojima se pokušava smanjiti rizik od pušenja, pa tako proizvođači cigareta su nedavno morali da na tržište počnu slati i cigarete koje imaju malu mogućnost izazivanja požara; tzv. protupožarne cigarete

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije