Peticija protiv nasilja nad ženama Indije

Radiosarajevo.ba
Peticija protiv nasilja nad ženama Indije

Posljednji slučaj grupnog silovanja u Indiji potresao je svijet: dvije djevojčice, u dobi od 14 i 15 godina, višestruko su silovane, a potom obješene na stablo u selu na sjeveru Indije, u državi Uttar Pradesh.

Trojica muškaraca, od kojih je jedan policajac, uhapšeni su pod sumnjom da su izvršili ovaj gnusni zločin, a ministar Narendra Modi šokirao je naciju i svijet komentarom da je silovanje društveni zločin, te da je "nekad ispravno, a nekad pogrešno".

Alaphia Zoyab je zbog situacije u Indiji o kojoj svjedoči taj nedavni događaj kao i komentar ministra pokrenuo peticiju kojom traži zaustavljanje nasilja nad ženama u ovoj zemlji i donošenje na snagu plana Womanifesto koji bi zaštitio Indijke od nasilnika i zaustavio epidemiju silovanja.

Peticiju je dosad potpisalo više od 400.000 ljudi.

Nasilje nad ženama i dalje je široko rasprostranjeno u Indiji, bez obzira na pooštravanje kazni za silovanje koje je uslijedilo nakon grupnog silovanja i smrti studentice u autobusu u Delhiju krajem 2012. godine. Ovaj slučaj pokrenuo je val protesta širom zemlje kojima su Indijci i Indijke tražili strože kazne za silovatelje. Uprkos tome, slučajevi silovanja na javnim mjestima u ovoj zemlji i dalje su česti, a žrtve su nerijetko i strane turistkinje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije