Pet zdravih navika kojima ćete staviti pod kontrolu vaš apetit

Radiosarajevo.ba
Pet zdravih navika kojima ćete staviti pod kontrolu vaš apetit

Glad je kao "đavo" koji zaposjedne tijelo i um, složit će se mnogi. Njegovo istjerivanje nije nimalo lagano, ali ovdje vam donosimo pet dragocjenih savjeta koji će vam pomoći da glad stavite pod kontrolu i izbalansirate na najbolji mogući način vaš apetit.

Znojenje učinite zabavnim 

Vjerovatno ste nekada osjetili veliku glad nakon vježbanja i onda pojeli više kalorije nego što ste netom prije toga potrošili. Kako biste to izbjegli, pronađite način da se zabavite dok vježbate. Istraživanja su pokazala da oni koji se zabave vježbajući kasnije jednu mnogo manje. 

Naspavajte se 

Istraživanja Univerziteta Texas Southwestern Medical Center su pokazala da manje sna zapravo znači više jela i unošenja štetnih materija u organizam dok više sna podrazumijeva unošenje manje kalorija u organizam i mršavljenje. 

Pijte više vode 

Konzumiranje vode pomaže u reguliranju apetita. Jedan eksperiment je pokazao da određene osobe koje su pile sedam čaša vode dnevno, istovremeno su gubile i do 200 kalorija dnevno, za razliku od onih koji su pili jednu čašu dnevno.

U drugom slučaju pokazalo se da kada odrasli popiju dvije čaše vode prije obroka unesu 100 kalorija manje. 

Jedite u isto vrijeme

Objedovanje u isto vrijeme može u velikoj mjeri pomoći u reguliranju vašeg apetita. Pokušajte jesti u razmacima od tri do pet sati, u zavisnosti od vaših obaveza i vremena. 

Naučite kako da se nosite sa stresom 

Za većinu ljudi upravo je stres uzrok pojačanog konzumiranja hrane, naročito kalorične. Ali nemojte biti ljuti na sebe zbog manjka volje, već budite ljubazni prema sebi i u momentima kada vas uhvati neodoljiva potreba za slatkišima i grickalicama, pronađite neku zanimaciju da vam odvrati misli kao što je čitanje, šetnja, posjeta prijatelju i slično, piše portal Health.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije