Pet prirodnih detoksikanata koje treba imati u kući

Radiosarajevo.ba
Pet prirodnih detoksikanata koje treba imati u kući

Umjesto stalnih odlazaka u apoteke zbog najmanjih poteškoća, trebalo bi početi razmišljati o tome da u svojim domovima počnemo stvarati „lijekove“, ali one prirodne i ukusne.

Bilje, začini, korijenje, orašasti plodovi i još mnogo toga su pravo bogatstvo i istinski saveznici u borbi protiv bolesti. Ove namirnice ne blokiraju prirodne tjelesne funkcije za razliku od raznih farmaceutskih proizvoda, piše Foodmatters.com.

Prirodni detoksikanti djeluju protuupalno, antimikrobno i antiseptički i sljedećih pet su „must-have“  za svaki dom jer su idealni u borbi protiv toksina, raka i bolesti.

Jabučni ocat 

Jabučni ocat ima različite namjene – kao dnevni tonik, par žličica octa s vodm prije obroka pruža potrebne hranjive stvari koje ga čine probiotikom, te tako normalizira probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Najbolji je onaj prirodni bez konzervansa jer onda ima i najveću moć u čišćenju organizma od štetnih materija.

Kurkuma

Kurkuma sadrži aktivni sastojak kurkumin koji djeluje protuupalno i pročišćava krv. Mnoge studije sada otkrivaju da kurkumin štiti kožu i sprečava razvoj ćelija raka kože. Sigurna, učinkovita i pristupačna, kurkuma bi trebala postati svakodnevni dodatak u svačijoj kuhinji. Kao prirodni detoksikant, kurkuma čisti krv, jetru i bubrege. 

Bentonit glina

Bentonit glina dolazi iz zemlje i koristi se tako što se miješa u vodi kako bi se dobila pasta. Koristi se izvana  -  može se primijeniti kod kožnih bolesti kao što su alergijski dermatitis. U normalnim okolnostima, bentonit se može koristiti kao maska za čišćenje pora, kao i za sprečavanje neugodnih mirisa stopala, ali i kod osipa od pelena. Svojim snažnim negativnim ionskim nabojem, glina privlači teške metale, toksine, štetne bakterije i uklanja ih iz tijela.

Zeolit  

Mnoge kompanije sada prodaju zeolit, a najbolji oblici zeolita u mikronizirani. Mikronizirana metoda disperzije omogućuje da sitni minerali zeolita s vodom stižu do svih ćelija u tijelu. Zeolit privlači i zadržava teške metale i radioaktivne čestice koje su pohranjene u našim ćelijama. Toksini bivaju zarobljeni u dinamičnoj strukturi zeolita te izbačeni iz organizma kroz probavni sistem

Aktivni ugljen 

Aktivni ugljen dolazi u obliku crnog praha, a može se miješati u vodi da se formira pasta za vanjsku upotrebu. Aktivni ugljen će ukloniti štetne bakterije iz organizma, a djelovanje mu je brzo i učinkovito. 

Počnite već danas s prikupljanjem i upotrebom ovih osnovnih prirodnih detoksikanata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije