Pet najvećih mitova o cugi

Radiosarajevo.ba
Pet najvećih mitova o cugi
Svi se katkad opustimo, a drugi dan se kunemo kako u idućih godinu dana nećemo ispiti kap alkohola. Ipak, koliko ustvari znamo o utjecaju alkohola na naše tijelo?

U nastavku ispitajte svoje znanje i doznajte top pet najvećih mitova o ispijanju “varljivog” pića.

Mit: Pivo je manje opojno od drugih alkoholnih pića.
Istina: Svi oni za koje vrijedi “pivce za živce” te misle kako će mamurluk biti manji ako se napiju od piva, jako su se prevarili! Jedna konzerva piva, 1 decilitar vina ili jedno miješano piće, primjerice koktel ili juice votka, imaju istu opojnu vrijednost.

Mit: Miješanje pića izazvat će veću alkoholiziranost od ispijanja čistog pića.

Istina: Miješanje različitih vrsta pića možda izazove veću mučninu u vašem želudcu, ali ne i veću opijenost. Drugim riječima potpuno je svejedno pijete li miješano ili čisto, alkohol je alkohol.

Mit: Hladan tuš, svježi zrak i vruća crna kafa brže će vas otrijezniti.
Istina: Jedini faktor koji pomaže alkoholu da nađe svoj put iz organizma je vrijeme. Tijelu treba otprilike jedan sat da ukloni alkohol kojeg ste popili u samo jednom piću. Ako osobi u alkoholiziranom stanju pružite šoljicu kafe, sve što ćete dobiti je pijanica koja još dugo neće poželjeti u krevet.

Mit: Ako siti krenete na čašu, hrana koju ste prije alkohola unijeli u organizam pomoći će vam da ostanete trijezni.
Istina: Rezultat pijenja alkohola na puni želudac jedino može odgoditi apsorpciju alkohola u krvotok, ali ne može spriječiti. Drugim riječima, sve da se i najedete do zuba, a onda krenete u avanturu druženja s bocom, hrana neće obraniti alkoholizirano stanje.

Mit: Svatko na isti način reagira na alkohol.
Istina: Mnogo je faktora koji utječu na reakcije osoba tokom pijenja alkohola, kao što su tjelesna težina, metabolizam, spol i dr. Drugim riječima, stokilaši mogu unijeti veće količine pića od osobe koja teži 52 kilograma.

cafe.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije