Pet ključeva za sigurnu hranu
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine upozorava kako temperatura zraka u proljetnom i ljetnom razdoblju, uz povećanu vlažnost, pogoduje rastu i razmnožavanju bakterija koje mogu kontaminirati hranu, što povećava rizik od bolesti koje se prenose putem hrane.
Trovanje hranom može se spriječiti ako se spriječi zagađenje hrane bakterijama i ako se s hranom postupa tako da bakterije ne mogu rasti i razmnožavati se, javlja Fena.
Osim subjekata u poslovanju s hranom koji su odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište, te mjerodavnih institucija koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, sami potrošači imaju veliku odgovornost, jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.
U cilju prevencije oboljenja, potrošačima se preporučuje da se prilikom pripreme, rukovanja i čuvanja hrane pridržavaju pet ključeva za sigurnu hranu, koje je razvila Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization), a to su: održavajte čistoću, odvajanje sirove od kuhane hrane, temeljito kuhanje hrane, čuvanje hrane na sigurnim temperaturama te uporaba sigurne vode i svježih namirnica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.