Peruanka tvrdi da je najstarija osoba na svijetu

Radiosarajevo.ba
Peruanka tvrdi da je najstarija osoba na svijetu

Filomena Taipe Mendoza iz Perua tvrdi da je najstarija osoba na svijetu, a njena lična karta to i potvrđuje. Naime, ta 116-godišnja starica kaže kako svoj dug život duguje kozjem mesu i ovčjem mlijeku, a priča i kako je proživjela težak život u Andama te mlada ostala udovica sa devetoro djece, piše Jutarnji.

Nikada nije napustila svoje malo siromašno selo, a njena je 'tajna' otkrivena nedavno kad je išla po novu vrstu penzionog čeka.

Na njenoj ličnoj karti piše kako je rođena 20. decembra 1897. godine, što je čini dva mjeseca starijom od Japanke Misao Okawe trenutno proglašene najstarijom na svijetu.

No Gerontološka istraživačka grupa iz Kalifornije upozorava kako su tvrdnje Filomene Taipe Mendoze nepotkrijepljene i kako bi ona mogla biti samo jedna od onih koji u zadnje vrijeme tvrde da su baš oni najstariji. Također, upozoravaju na to da Peru time pokušava povećati turizam i zaraditi obećavajući dug život u Andama.

Stoga su Filomenu stavili na popis zajedno s ostalima, pa će je vjerovatno kontaktirati i provesti testove kako bi provjerili je li ona zaista najstarija osoba na svijetu.

"Starost utvrđujemo na temelju tri dokumenta. Treba nam donijeti rodni list potvrđen od strane države ili Crkve, vjenčani list - ako je žena promijenila ime, te ličnu kartu. U ovom slučaju postoji samo jedna dokument. Primjerice, imali smo slučaj iz Bolivije, gdje je jedan muškarac jedini govorio rodni jezik, a država ga je promovisala kao najstarijeg čovjeka na svijetu. Na kraju smo našli dokument iz katoličke crkve koji je pokazao kao čovjek ima 107 godina", kazali su gerontolozi.

"Moja tajna dugovječnosti je prirodna dijeta: uvijek jedem krompir, kozje meso i ovčje mlijeko, kozji sir i grah. Sve što kuham dolazi iz mog vrta. Nikad nisam popila gazirani sok iz limenke. Imala sam jako težak život. Ostala sam mlada udovica i teško radila kako bi prehranila svoje devetero djece. Samo troje od njih još je uvijek živo", kazala je starica te dodala kako žali za samo jednim: "Da bar još uvijek imam svoje zube".

 

Ako se njene tvrdnje pokažu tačnim, Filomena Mendoza pridružit će se provjerenoj 'elitnoj' skupini onih koji su doživjeli više od 110 godina - kojih zasad na svijetu ima 74 - a samo četvorica su muškarci.

"Ne postoji tajna dugovječnosti. Svako ima svoj razlog zašto je dugo živio. neki kažu 'to je zato što sam pio whisky', neki kažu 'to je zato što nikad nisam pio whisky'. Neki pak kažu 'to je zato što sam pušio cigare', a dobro znamo da to ne može biti istina. Radeći analize dokazali smo da postoji vrlo malo zajedničkog između ljudi koji su doživjeli duboku starost. Samo jedna stvar se ponavlja - a to je da su svi imali dugoživuće roditelje i rođake, te da će i njihova djeca vjerojatno doživjeti lijepe godine", kazao je Stephen Coles sa Univerziteta u Kaliforniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije