Peru zabranio GMO hranu na deset godina

Radiosarajevo.ba
Peru zabranio GMO hranu na deset godina

Peru je prije nekoliko mjeseci najavio izricanje historijskog Ne! genetski modifikovanoj hrani, a sada je ta odluka i stupila na snagu. Do ove odluke vodila je dugogodišnja borba bivšeg ministra za okoliš Antonija Bracka i nekoliko aktivističkih grupa sa ostatkom vlade i brojnim protivnicima.

Ipak, njihovi napori su na kraju urodili plodom i predsjednik Ollanta Humala je potpisao zakon koji zabranjuje uvoz, proizvodnju ili bilo kakvu upotrebu genetski modifikovane hrane u narednih deset godina. Primjena zakona počela je prošle sedmice, a za prekršioce su predviđene ogromne novčane kazne.

Velike korporacije koje forsiraju svoju genetski modifikovanu proizvodnju, kakva je multinacionalna kompanija Monsanto, mogle bi se suočiti sa novčanom kaznom u visini 14 miliona dolara ukoliko prekrše novi zakon Perua.

Zakon protiv GMO-a osmišljen je kako bi zaštitio biodiverzitet Perua i podržao lokalne zemljoradnike, naveo je aktuelni ministar okoliša Manuel Pulgar Vidal. Proizvodnja genetski modifikovane hrane ugrožavala je autohtone biljne vrste Perua, između ostalih i šareni kukuruz.

Aktivisti napominju da „rat još nije dobijen“, budući da procjene govore da 70 posto zaliha hrane ove države se sastoji od GMO hrane.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije