Penzioneri sve više 'duvaju'

Radiosarajevo.ba
Penzioneri sve više 'duvaju'

Baka sa jointom

Sudeći prema istraživanju, statistike pokazuju da sve veći broj, sada već ostarjelih, baby-boomera iz SAD koristi marihuanu u medicinske svrhe.

Postotak ljudi starijih od 50 godina koji koriste marihuanu je skočio sa 1.9 na 2.9 u razdoblju između 2002. i 2008., tvrdi istraživanje koje je provelo ministarstvo zdravstva u SAD-u.

Najveći porast korisnika popularne lake droge je zabilježen u dobi između 55 i 59 godina gdje se korištenje marihuane povećalo sa 1.9 na 5.1 u istom periodu.

Promatrači očekuju da će starija populacija sve više konzumirati marihuanu i njezine derivate jer veliki dio od 78 miliona Amerikanaca rođenih nakon drugog svjetskog rata ima pozitivan stav prema marihuani.

U mnogim zemljama marihuana je dekriminalizirana, a u nekima je čak i legalizirana njena upotreba u medicinske svrhe jer ublažava bolove, pomaže pri problemima spavanja itd.

Vezano:
Za zdravije i ljepše starenje

net.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije