Pentagon: Novi zakon za vojnike homoseksualce i lezbejke

Radiosarajevo.ba
Pentagon: Novi zakon za vojnike homoseksualce i lezbejke

Supružnici homoseksualnih vojnika moći će od 3. septembra uživati ista prava i prednosti kao vjenčani heteroseksualni partneri, naročito zdravstveno osiguranje i stanovanje u vojnim bazama, saopćio je u srijedu šef Pentagona Chuck Hagel.

Ova odluka je uslijedila nakon što je savezna država priznala homoseksualni brak, a vrhovni sud poništio zakon o "zaštiti braka (DOMA), koji je definirao brak kao zajednicu muškarca i žene.

Za vjenčane homoseksualne vojnike, nova prava će se primjenjivati retroaktivno od 26. juna.

Nakon ukidanja tabua homoseksualnosti u vojsci u septembru 2011. godine, koji je primoravao homoseksualce i lezbejke vojnike da kriju svoje seksualne sklonosti zbog kazne istjerivanja iz vojske, Pentagon je već u februaru odlučio da omogući neke socijalne pogodnosti kao što je odsustvo u hitnom slučaju.

Pentagon procjenjuje da populacija na koju se odnosi ukidanje zakona DOMA broji oko 5.600 akivnih osoba, a 17.000 ako se računa nacionalna garda, rezervisti i penzioneri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije