Pedijatri savjetuju roditelje: Prestanite raditi "google" stvari, tako samo štetite vašem djetetu

0
Radiosarajevo.ba
Pedijatri savjetuju roditelje: Prestanite raditi "google" stvari, tako samo štetite vašem djetetu
Foto: Acibadem / Pedijatrijska njega

Roditeljstvo ne dolazi s priručnikom, pa su mame i tate često prepušteni sebi.

No u želji da naprave dobro, naprave i puno toga lošega. Evo šta pedijatri nikako ne vole...

Ako kao i većina roditelja slušate savjete prijatelja, Googlea ili vlastitih roditelja morate znati da možda nemaju najpouzdanije i najnovije informacije. Doktorii su jedini relevantni izvor informacija kada je zdravlje djeteta u pitanju.

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

Stoga im se obratite s povjerenjem i prestanite raditi stvari kojima štetite djetetu. Bill Bush, glavni pedijatar u dječjoj bolnici u Michiganu otkrio kojih devet stvari posebno ljute doktore.

Prestanite tražiti medicinske savjete na internetu

Kad ste izbezumljeni zbog simptoma obično se prvo obratite dr. Googleu no nemoguće je djetetu dati dijagnozu putem interneta. Umjesto toga, iznesite svoje sumnje doktoru.

Kutija za bebe: Pogledajte šta u Škotskoj od vlade dobijaju roditelji novorođenčadi

Kutija za bebe: Pogledajte šta u Škotskoj od vlade dobijaju roditelji novorođenčadi

Prestanite ići na hitnu za svaku sitnicu

Osim u ekstremnim hitnim slučajevima, telefonski poziv u liječničku ordinaciju riješit će sve. Na nama je da utvrdimo postoji li alternativno mjesto na koje vas možemo poslati.

Prestanite tražiti antibiotike

Prirodno je željeti da djeci bude bolje što je prije moguće, ali dr. Bush kaže da antibiotici nisu uvijek najbolje rješenje. "Prehlada i kašalj ne liječe se antibioticima.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Osim toga, prečesto davanje antibiotika može dovesti do razvoja bakterija otpornih na antibiotike, protiv kojih se onda teže boriti", ističe.

Prestanite odbijati vakcinisanje

Dok neki roditelji hrle po lijekove, drugi se plaše vakcina. Čak i ako se roditelji slažu da su vakcine dobre, zabrinuti su zbog davanja više njih u isto vrijeme. "Postoje vrlo čvrsti dokazi da imunizacija sprječava mnoge smrtonosne i iscrpljujuće dječje bolesti. Problem s odgađanjem vakcine, osobito kod beba, je što su djeca tada dulje nezaštićena", kaže doktor.

Prestanite im dopuštati da provode vrijeme pred ekranom

Ekrani su sada sastavni dio naših života, no unatoč tome dr. Bush kaže da djeci morate osigurati vrijeme za igru na otvorenom, za vježbanje, za interakciju s drugom djecom licem u lice. "Potaknite djecu da se osobno igraju s prijateljima umjesto da si šalju poruke ili igraju video igrice online", kaže.

Prestanite govoriti da je dijete prehlađeno zato što je predugo bilo vani

Ovo je jedan mit koji jednostavno neće izumrijeti. Vaše se dijete neće prehladiti ako bez jakne 10 sekundi prošeće do auta. "Virusne bolesti kao što je prehlada javljaju se zbog širenja klica - djeca sve dodiruju, a zatim prstima pipkaju oči, nos i usta.

Bebe blizanke razdvojili na 24 sata: Video ponovnog susreta raznježio mnoge

Bebe blizanke razdvojili na 24 sata: Video ponovnog susreta raznježio mnoge

Činjenica je da se zimi više širi bolest, ali ne zbog niskih temperatura vani, već zbog činjenice da su sva djeca zbijena u jednom malom prostoru tijekom cijelog školskog dana", poručuje.

Prestanite preskakati sistematske preglede

Prevencija bolesti je najvažnija kada je riječ o brizi o zdravlju. Doktori tako na vrijeme mogu uočiti, primjerice, probleme sa sluhom i vidom, šumove na srcu, povišen krvni pritisak, djecu koja ne rastu i probleme kičme poput skolioze.

Prestanite djetetu čistiti uši štapićima

Možda mislite da pomažete higijeni, ali zapravo samo gurate vosak dalje u uši. Umjesto toga, neka malo vode tokom kupanja uđe u djetetove uši, jer bi vlaga trebala pomoći vosku da se prirodno oslobodi.

Ne opterećujte se (previše) temperaturom djeteta

Može biti alarmantno kada dijete dobije temperaturu, ali ona je izrazito opasna samo kad je riječ o novorođenčetu. Postoje iznimke, naravno. Svaka temperatura iznad 40 može zahtijevati hitnu medicinsku pomoć. Groznice koje traju više od pet dana također mogu biti razlog za zabrinutost. Međutim, to su iznimke, a ne pravilo, piše Story.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije