Peciva od raženog brašna sa čokoladom

Radiosarajevo.ba
Peciva od raženog brašna sa čokoladom

Tekst sa slikama preuzimamo sa bloga Kuhinjskeprice.com.

Kada govorimo o pecivima, prvo što nam padne na pamet su kao snijeg bijela spužvasta, mekana peciva s mirisom maslaca. Ova današnja peciva su nešto sasvim suprotno, a pravljena su po uzoru na nordijski inspirisana peciva koje pravi danska pekara Lagkagehuset na čijim policama je većina proizvoda upravo tamno smeđih boja. Raženi hljeb i uopšte raženo brašno je nešto s čim Danci odrastaju, ukusan je, sit i zdrav za probavu.

Raženo brašno nije lako za izradu kao obično bijelo brašno, tijesto je ljepljivo i ne nadolazi na isti način. Postoje razne vrste raženog brašna. Ono koje se koristi u industriji je obično rafinirano i zato je prilikom kupovine potrebno obratiti pažnju na to da li je brašno samljevena cijela raž sa ljuskama. Raženo brašno se obično miješa sa drugim vrstama brašna. Za dobar raženi hljeb često se dodaje tečni jogurt ili med. I što je najvažnije, ne odustajati. Neki ljudi se brzo razočaraju rezultatom pečenja raženog hljeba.


Za ova peciva potrebno je:

250 gr raženog brašna
100 gr graham brašna
25 gr svježeg kvasca
3, 5 dl tople vode
100 gr tamne čokolade
1 šaka grožđica
na vrh noža soli
bademi
lješnjaci

Postupak

- Pomiješati obje vrste brašna i so

- Svježi kvasac rastopiti u toploj vodi

- Zamijesiti tijesto

- Nasjeckati čokoladu, te dodati u tijesto zajedno sa grožđicama

- Ostaviti tijesto da nadolazi najmanje pola sata

- Mokrim rukama formirati peciva, poredati ih na papir za pečenje

- Premazati ih vodom i posuti sjeckanim bademima i lješnjacima

- Pustiti da nadolaze još pola sata

- Pokapati ponovo malo vodom da bademi i lješnjaci ne izgore

- Ugrijati rernu na 250 stepeni, a zatim smanjiti na 200 i peći otprilike 40 minuta


Oni koji vole više slatko, mogu dodati malo više grožđica.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije