Patite li i vi od digitalnog naprezanja očiju?

Radiosarajevo.ba
Patite li i vi od digitalnog naprezanja očiju?

Dugoročno gledanje u kompjuter može dovesti do djelimičnog gubljenja vida, a već gotovo 70 posto ljudi pati od "digitalnog naprezanja očiju", navodi se u izvještaju organizacije The Vision Council.

Za odmor očiju potrebno je na svakih 20 minuta napraviti pauzu i 20 sekundi gledati u nešto udaljeno šest metara, savjetuje član američke Optometričke asocijacije Justin Bazan i savjetnik u organizaciji The Vision Council.

"Digitalno naprezanje oka" je sve veći zdravstveni problem, jer oči nisu stvorene da satima gledaju u jednu tačku, posebno ne onu koja emituje umjetno "plavo svjetlo", prenosi Srna.

Prekomjerno izlaganje toj vrsti svjetla, kao i zamor zbog višesatnog fokusiranja na istu tačku, naprežu oči i uzrokuju suvoću i crvenilo, zamagljen vid, zamor očiju, glavobolje, bolove u leđima i ramenima, navode autori istraživanja.

Bazan navodi da dugi sati ispred ekrana mogu voditi do bolesti suhoće oka, odnosno do nesposobnosti da osoba proizvede dovoljno suza koje će oči držati "podmazanim".

On objašnjava da će pojedinac znati da su mu oči prenapregnute ako u njima osjeća napetost, ako su vodene ili crvene ili su bolni vrat, zadnji dio glave ili ramena.

"Ako nosite naočale, kontaktne leće ili naočale za čitanje, razgovarajte s ljekarom o posebnim naočarama za rad na kompjuteru s antistresnom lećom. Čak i osobe koje inače ne nose naočale, a provode puno vremena pred kompjuterom, od takvih posebno dizajniranih naočara mogu imati koristi", navodi Bazan.

Oftalmolog Clayton Blam, koji je obavio istraživanje o sindromu kompjuterskog vida, upozorava da dugoročno gledanje u kompjuter može dovesti do oštećenja rožnjače i djelimičnog gubljenja vida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije