Pasivno pušenje povećava rizik od spontanog pobačaja

Radiosarajevo.ba
Pasivno pušenje povećava rizik od spontanog pobačaja

Istraživanje američkih naučnika povezuje izloženost pasivnom pušenju prije trudnoće s većim rizikom za spontani pobačaj i rađanje mrtvorođenčeta. Što su žene više izložene duhanskom dimu, rizik je veći, govore rezultati studije objavljeni u časopisu British Medical Journal.

U studiji su korišteni podaci prikupljeni od oko 80.000 ispitanica, a sve učesnice su bile trudne najmanje jednom. Nešto više od 5.000 od ovih žena, što je 6,3 posto, bile su pušači, dok su 35.000 njih, 43 posto, bile bivši pušači, a nešto manje od 41.000, 50,6 posto među njima bile su nepušači. Grupa žena nepušača podijeljena je na osnovu izloženosti duhanskom dimu tokom djetinjstva i odraslog doba, prenosi Daily Mail.

Istraživanje je potom utvrdilo da je gotovo jedna od tri žene iz cijele grupe, 32,6 posto, imala spontani pobačaj makar jednom u životu, dok je 3.552 ili 4,4 posto njih rodilo mrtvorođenče. Podaci su potvrdili da žene koje nikad nisu pušile imaju najmanje šanse da imaju spontani pobačaj ili rode mrtvorođenče, ali žene koje su udisale tuđi duhanski dim bile su pod rizikom.

Tačnije, žene koje su bile izložene duhanskom dimu duže od 10 godina djetinjstva ili duže od 20 godina odraslog doba imale su za 17 posto veći rizik da će pobaciti, kao i za 55 posto veći rizik da će roditi mrtvu bebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije