Paradajzom do vitkosti

Radiosarajevo.ba
Paradajzom do vitkosti

Zaboravite na fensi dijete i znojenje u teretani. Kilogrami se mogu otopiti i na puno lakši način, a kvaka je u konzumaciji paradajza.

Konzumiranje povrća nas čini zadovoljnijima, a tako potiskujemo i potrebu da nešto gricnemo, zbog koje se inače najčešće ne uspijevamo riješiti viška kilograma. Vjeruje se da je paradajz bogat sastojcima koji povećavaju razinu hormona koji kontroliraju apetit, zbog čega je on jednostavan i jeftin način savladavanja osjećaja gladi.

Sve je to potvrdilo istraživanje Univerziteta Reading gdje su zaključili da se osjećamo sitijima ako u sendvič stavimo nekoliko kriški paradajza. Istraživanje je, doduše, bilo na manjem uzorku, pa se ne može još sa sigurnošću tvrditi da je paradajz ključan element u ovoj tezi, ali su rezultat bili statistički značajni.

Daljnja istraživanja bavit će se time koji tačno sastojak paradajza stvara osjećaj sitosti, a pretpostavlja se da je to likopen koji je odranije poznat po brojnim zdravstvenim blagodatima, od antikancerogenih svojstava do povećanja plodnosti.

Vjeruje se da je likopen posebno učinkovit u borbi s rakom prostate, štiti od te bolesti i usporava njezin napredak, a također može pomoći i kod suzbijanja drugih vrsta raka, uključujući rak dojke, pluća, kože, mjehura i gušterače. Paradajz je također bogat vitaminom C koji pomaže bržem zacjeljivanju rana i pomaže tijelu da apsorbira željezo.

tportal.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije