Papa tražio argentinski pasoš 'kao običan građanin'

Radiosarajevo.ba
Papa tražio argentinski pasoš 'kao običan građanin'

Papa Franjo podnio je zahtjev za argentinski pasoš i ličnu kartu, kako bi mogao putovati po svijetu kao bilo koji drugi građanin Argentine, javlja Tanjug.

Bivši nadbiskup Buenos Airesa, kog svijet zna kao papu Franju, još je u očima vlasti tog grada Jorge Mario Bergoglio, koji je pošto su mu argentinski pasoš i lična karta istekli, podnio novi zahtjev ambasadi u Rimu.

Argentinski ministar unutrašnjih poslova Florencio Randaco, rekao je da je ponosan zbog ovakve odluke poglavara Rimokatoličke crkve i istakao da papa Franjo nije tražio nikakav poseban tretman.

Kada budu završena, dokumenta će biti poslata u papinu rezidenciju u Vatikanu, koju je naveo kao mjesto boravka u zahtjevu za pasoš, prenijele su agencije.

Ambasador Argentine u Rimu Juan Pablo Cafiero, rekao je da papa Franjo želi putovati kao argentinski građanin, iako poglavar Rimokatoličke crkve automatski dobiva državljanstvo Vatikana.

Papa Franjo je, takođe, insistirao da sam plati svoja dokumenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije