Papa Franjo izveo egzorcizam?

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo izveo egzorcizam?


Papa Franjo je po mnogima izvršio egzorcizam nad dječakom u invalidskim kolicima, za kojeg se smatralo da je opsjednut nekom zlom silom, piše Telegraph.co.uk.

Prema TV2000 - katoličkom televizijskom kanalu, papa je izvršio egzorcizam nakon mise u nedjelju na Trgu Svetog Petra .
Nasmiješen Papa se rukovao sa dječakom, ali je južnoamerički pontif promijenio izraz lica nakon što mu je svećenik iz „Kristovih legionara“ nešto šapnuo. Sa mnogo ozbiljnijim izrazom lica Franjo je držao obje ruke da dječakovoj glavi petnaestak sekundi. Mladi hodočasnik se zatim zgrčio, duboko uzdahnuo, a zatim mu se tijelo olabavilo, a usta otvorila.

„Egzorcisti koji su vidjeli snimak nemaju sumnje – ovo je bila molitva za oslobađanje od zla, pravi egzorcizam“, izjavili su iz TV 2000, čiji je vlasnik Italijanska konferencija biskupa.

Televizijska stanica je okupila okrugli sto svećenika koji su pregledali snimak i zaključili da je papa zaista izvršio egzorcizam.
Vatikan nije negirao da je u pitanju istjerivanje zla.
„Sveti otac nije namjeravao da izvrši bilo kakav egzorcizam“, izjavio je sveti otac Fererico Lombardi, glasnogovornik Vatikana. „On se često moli za bolesne i ljude koji se pate, on se htio samo moliti za osobu ispred njega.“

Vodeći egzorcisti insistiraju da se papa zaista uhvatio u koštac sa silama zla „Papa je takođe biskup Rima i kao svaki biskup on je i egzorcist“, rekao je za La Repubblica otac Gabriele Amorth, najpoznatiji egzorcist Katoličke crkve i glavni čovjek Međunarodne asocijacije egzorcista.

Sada je veća nego ikad potreba za egzorcistima koji bi se borili sa ljudima opsjednutima čarobnjacima i satanistima. Živimo u dobu kada je Bog zaboravljen, a kada god Bog nije prisutan Đavo vlada“, rekao je Amorth.
Opsjednuti ljudi ispoljavaju različite simptome od nadljudske snage,  govora stranim jezicima, do povraćanja komada stakla.

Amorth je izjavio da je papa Ivan Pavao više puta bio u borbi sa silama zla, dok je Benedict to prepuštao biskupima i svećenicima. „Ivan Pavao se borio više puta protiv Sotone. Te borbe se nastavljaju iako je mrtav“, rekao je Amorth. „On je prisutan i danas. Ako izgovorite njegovo ime tokom egzorcizma opsjednuta osoba zapjeni iz usta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije