Papa Franjo: Ideološko kršćanstvo plaši ljude

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo: Ideološko kršćanstvo plaši ljude

Tokom služenja mise prošle sedmice papa Franjo kazao je kako je ideološko kršćanstvo "bolest koja ne služi Isusu Kristu već plaši ljude i tjera ih od religije", prenosi  Index.hr.

Radio Vatikan prenio je dio njegovog govora: "U ideologiji ne postoji Isus: u svojoj nježnosti, ljubavi i blagosti. Ideologije su uvijek krute. Kada kršćanin postane učenikom ideologije, on gubi vjeru: on više nije učenik Isusov, on je učenik ideoloških stavova i misli... Zbog toga im je Isus rekao: "Oduzeli ste ključ znanja". Znanje o Isusu transformirano je u ideološko i moralističko znanje jer to zatvara vrata mnogim uslovima. Znanje postaje ideologija a ideologija plaši, ideologija tjera ljude, udaljava ljude i udaljava Crkvu od ljudi. To je ozbiljna bolest, no ona nije nova, zar ne?"

Iako papa Franjo tokom mise nije konkretno spomenuo kršćansku desničarsku ideologiju, njegove prošle opaske sugeriraju da je upravo o toj ideologiji govorio.

Papa Franjo iznenadio je mnoge svojim stavom od kada je došao na čelo Crkve. Do sada je kritizirao "divlji kapitalizam" te stao na stranu nezaposlenih. Kritizirao je i konzervativne kršćane koji su previše fokusirane na abortuse, istospolne brakove i kontracepciju.

Papa je stao i na kraj mržnji prema homoseksualnim osobama kazavši da ih ne treba osuđivati i marginalizirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije