Papa Franjo: Ateisti i vjernici su jednako moralni

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo: Ateisti i vjernici su jednako moralni

Ateisti mogu donositi moralne odluke isto kao i religiozni ljudi, iznio je u današnjem pismu italijanskom ljevičarskom listu La Republica papa Franjo, prenosi Tanjug.

"Ljudi koji ne vjeruju u Boga trebaju slušati svoju savjest", istaknuo je papa, dodajući da je grijeh da oni koji nisu vjernici rade protiv sopstvene savjesti, prenosi AFP.

Papa Franjo je napomenuo da slušanjem sopstvene savjesti i povinovanjem njoj čovjek odlučuje o tome šta je dobro, a šta zlo.

Papino pismo predstavlja odgovor na pitanja koja je u ovom listu tokom jula i augusta postavio osnivač tog lista Eugenio Scalfari, koji je priznao da nije vjernik.

Otkad je izabran, u martu ove godine, papa Franjo je više puta ponovio kako želi da njegovu riječ čuju i pripadnici drugih vjera, kao i oni koji nisu vjernici.

U maju je papa izjavio kako i nevjernici mogu biti iskupljeni, baš kao i katolici, što je predstavljalo neuobičajenu poruku, koju je hitro demantovao portparol Vatikana, izjavivši da "onaj koji odbija Katoličku crkvu ne može biti spašen".

Papa Franjo je nakon toga imao niz izjava koje se po svojoj toleranciji ističu među poglavarima Rimokatoličke crkve. Krajem jula, on je u istorijskoj izjavi poručio da nema mjesta za osude i marginalizaciju homoseksualaca:

"Ko sam ja da sudim homoseksualcima?", izjavio je tada papa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije