Papa Franjo: Abortus je užasan

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo: Abortus je užasan

Papa Franjo, koga su konzervativci u katoličkoj crkvi optužili da se ne izjašnjava dovoljno oštro protiv abortusa, danas je izjavio da je takva praksa "užasna", prenosi Tanjug.

Papa je iznio do sada najoštriju ocjenu abortusa u godišnjem obraćanju diplomatama u Vatikanu, govoru o krizama u svijetu poznatom pod nazivom Stanje svijeta.

"Užasno je i pomisliti da postoje djeca, žrtve abortusa, koja nikada neće vidjeti svjetlost dana", rekao je on u dijelu govora o pravima djece širom sveta.

Papa je kritikovao abortus kao dokaz "kulture bacanja" koja odbacuje ljude kao i hranu.

"Na žalost, ne baca se samo hrana i potrošna roba, već često i sama ljudska bića koja se odbacuju kao bespotrebna", rekao je on.

Od kada je izabran za papu u martu prošle godine, on nije pokazivao znake promjene stava crkve prema abortusu, ali nije toliko oštro niti često govorio protiv abortusa kao njegovi prethodnici Benedict XVI i Ivan Pavao II. Njih dvojica su često govorili protiv abortusa koji crkva izjednačava sa smrću, navodi Reuters.

Konzervativci unutar crkve su bili šokirani kada je papa u intervjuu italijanskom jezuitskom magazinu Civita Catolica izjavio da se crkva treba riješiti "opsesije" da drži pridike o abortusu, kontracepciji i homoseksualnosti.

Njegov stav "milosrđe umjesto osude" dezorijentisao je konzervativne katolike, prevashodno u bogatim zemljama poput SAD, gdje je katolička crkva podijeljena oko nekih pitanja kao što je abortus.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije