Papa donira 150.000 dolara pomoći žrtvama tajfuna na Filipinima

Radiosarajevo.ba
Papa donira 150.000 dolara pomoći žrtvama tajfuna na Filipinima

Papa Franjo će dati 'prvi prilog' u visini od 150.000 dolara za pomoć filipinskom stanovništvu koje je pogodio nedavni prolazak tajfuna Haiyan ostavivši iza sebe hiljade mrtvih, saopćeno je u ponedjeljak iz Vatikana, javlja Fena.

''Nakon prolaska tajfuna Haiyan, koji je ovog vikenda s nevjerovatnom snagom pogodio Filipine, naročito otoke Leyte i Samar, i prouzročio više od 10.000 mrtvih, papa Franjo je odlučio da pošalje putem pontifikalnog vijeća Cor Unum 150.000 dolara, kao prvi dio pomoći stanovništvu'', navodi se u saopćenju Vatikana.

Cor Unum financira papine specijalne humanitarne inicijative povodom prirodnih katastrofa u cijelom svijetu, od tajfuna na Filipinima do suše u Saharskoj Africi.

''Ovaj novac će biti podijeljen putem lokalne crkve u regijama koje su najviše pogođene katastrofom, a koristit će se za pomoć raseljenim osobama i u poplavljenim zonama kao prvi konkretan izraz duhovne bliskosti i papinog ohrabrivanja osoba na teritorijima uništenim poplavama'', navodi se u saopćenju. 

Tajfun Haiyan je u petak poharao centralni filipinski arhipelag, s vjetrovima koji su puhali do 300 km/h i sa džinovskim valovima, što je prozročilo smrt više od 10.000 ljudi, prema privremenim procjenama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije