Ozzy Osbourne kao medicinski fenomen

Radiosarajevo.ba
Ozzy Osbourne kao medicinski fenomen
Ozzy

Naučnici na karti genetskog koda Ozzyja Osbournea pokušavaju otkriti kako je nakon više decenija drogiranja i alkoholiziranja još uvijek živ.

Bivši frontmen grupe Black Sabbath ušao je tako u birano društvo samo nekoliko ljudi na svijetu čiji će se genom u potpunosti analizirati. Naučnici vjeruju da će tromjesečno istraživanje dati informaciju o tome kako tijelo apsorbira droge.

Ozzy (61) živi životom koji bi vjerojatno ubio svakog prosječnog čovjeka. Čak ni njemu nije jasno kako je preživio ovoliko dugo te se u zadnje vrijeme, nakon 40 godina bespoštednog razvaljivanja, i sam opisuje kao "medicinsko čudo". U nekim trenucima, priznaje, pio je i po četiri boce konjaka dnevno.

Dosada mu je utvrđen genetski poremećaj sličan Parkinsonovoj bolesti, zbog kojeg je boravio i u umobolnici. Uprkos svim ekscesima, još uvijek je sa suprugom Sharon, koju je jednom pokušao zadaviti, a s kojom ima troje odrasle djece.

Možda neke odgovore dobije od američke kompanije Knome, koja će iz uzorka njegove krvi mapirati zagonetni genom.

Voditelj istraživanja Nathan Pearson izjavio je: "Najveći potencijal u naučnim razmjerima imaju nizanje i analiza pojedinaca s ekstremnim historijama bolesti".

Rezultati bi trebali pomoći naučnicima razumjeti kako su tijela rokera poput Ozzyja, Keitha Richardsa, Ronnieja Wooda i Iggyja Popa sposobna prihvatiti puno više ovisničkih supstanci od tijela prosječne osobe.

tportal.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije