Ovo voće nazivaju božanskim, a evo i zašto

Radiosarajevo.ba
Ovo voće nazivaju božanskim, a evo i zašto
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

U prirodi nerijetko možemo pronaći plodove koji nam pomažu kako bi ostali zdravi.

Maslinovo ulje i smokve liječe bakterije u organima za probavu, ali i neplodnost. U smokvama se nalazi mnogo kalcija, kalija i cinka. Osim toga, dobar su izvor željeza, beta karotena, kao i mnoštva vitamina, poput C, A, E i K vitamina. 

Smokva pomaže i kod hemeroida, regulira holesterol, a mlijeko iz smokve ima sposobnost ukloniti bradavice. To božansko voće, kako ga neki zovu, sadrži do 80 posto vode što svakako blagotvorno djeluje na kožu, kao i 60 posto prirodnog šećera što je izuzetan izvor energije. 

Smokve potiču rad mozga, brže razmišljanje i bolje pamćenje…

Pomaže i u prevenciji raka pluća

Bolji je izvor vlakana od većine voća, a zbog velikog udjela topljivih vlakana, pomaže u kontroli razine šećera u krvi te snižava razinu holesterola u krvi. Pomažu i u prevenciji raka pluća. Sadrži i netopljiva vlakna koja potiču pražnjenje crijeva što je izuzetno bitno kod prevencije raka debelog crijeva. 

Bogata je magnezijem, željezom i kalcijem koji je jako bitan za naše kosti, čak štoviše, ima više tih sastojaka nego ista količina mlijeka.

Ljepota

Održava elastičnost vitalnost i vlagu kože te je važan antioksidans. Priča se čak i da je tajna Kleopatrine savršene kože bila upravo smokva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije