Ovo su najbogatije žene na svijetu

Radiosarajevo.ba
Ovo su najbogatije žene na svijetu


Za najbogatije žene sa Forbesoveliste milijardera vjerovatno nikad niste ni čuli. One se rijetko pojavljuju u javnosti i ne prija im pažnja medija. Upoznajte osam najbogatijih žena na svijetu.

Liliane Bettencourt

Ova starija gospođa stoji iza najveće francuske kozmetičke kompanije, L'Oreal. Devedesetogodišnja Liliane je većinska vlasnica kompanije, a njeno bogatstvo procjenjuje se na 30 milijardi dolara.

Christie Walton

Nakon smrti svog muža 2005. godine, Christie je postala najbogatija žena u Sjedinjenim Američkim Državama naslijedivši 15,7 milijardi dolara vrijedne lance trgovina Wal-Mart, koji su ujedno i najpoznatiji na svijetu.

Miuccia Prada

Vjerovatno vam i samo ime govori da ova gospođa stoji iza luksuzne italijanske modne marke Prada. Bogatstvo vlasnice Prade procjenjuje se na 12,4 milijardi dolara, a ona danas uspješno vodi posao koji je pokrenuo njen djed.


Miuccia Prada

Jacqueline Mars

Jacqueline je zajedno sa bratom i sestrom naslijedila Mars Inc., jednu od najpoznatijih fabrika čokolade na svijetu. Bogatstvo joj je procijenjeno na 17 milijardi dolara.

Iris Fontbona

Vlasnica Luksic grupe u Čileu posjeduje neke od najbogatijih rudnika na svetu, a kompaniju je naslijedila nakon smrti muža Andronica Luksica, koji je preminuo od raka 2005. godine i porijeklom je iz Dalmacije. Razgranata kompanija zarađuje velike svote novca ne samo od rudarskih iskopina, već i u industriji pića, finansija i telekomunikacija.

Georgina Rinehart

Kao i Iris, Georgina je dospjela na ovu listu zahvaljujući rudnicima. Ova Australijanka postala je izvršna direktorica Hancock Prospecting Ptx kompanije 1992. godine, nakon smrti svog oca.


Georgina Rinehart

Anne Cox Chambers

Kćerka medijskog giganta, Jamesa Coxa posjeduje kompaniju Cox Communications, novine, televiziju i radio stanice Cox Media Group, Manheim aukcije za kola i web stranicu Autotrader.com. Ova devedesettrogodišnjakinja i dalje naporno radi iako je jedna od najbogatijih žena na svijetu.

Susanne Klatten

Najbogatija Njemica vlasnica je jedne od omiljenih stvari koje nam dolaze iz ove zemlje, BMW-a. Ona ima 12,6 posto udjela u kompaniji BMW koji joj je obezbijedio otac Herbert Quandt, spriječivši time kompaniju da ode u bankrot još prije mnogo godina.


Susanne Klatten

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije