Ovo je sedam skrivenih znakova da u vašem stanu žive stjenice

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je sedam skrivenih znakova da u vašem stanu žive stjenice
Foto: Pexels / Ilustracija

Kada je riječ o stjenicama, ako uhvatite ovu nametnicu dovoljno rano, možete spriječiti širenje.
 
Raširena invazija stjenica napada Pariz. I mnogi su u panici da će se zaraza u Parizu proširiti globalno jer putnici se vraćaju svojim domovima.

Srećom, kada je riječ o stjenicama, ako uhvatite ovu nametnicu dovoljno rano, možete spriječiti širenje. Ali, to može zahtijevati primjećivanje nekih skrivenijih pokazatelja koje su stručnjaci nedavno podijelili.

Primjećujete tamne mrlje u svom domu

Izmet je jedan od najlakših načina da utvrdite ima li nametnika u vašem domu. Ali, stjenice za sobom ne ostavljaju izmet koji izgleda slično kao kod drugih stvorenja, jer se hrane tekućom krvlju, kaže Emma Grace Crumbley, entomologinja iz Odjela za komarce. "Dakle, umjesto toga, izlučuju tekući izmet koji izgleda kao tamnosmeđe ili crne mrlje – gotovo kao plijesan", objašnjava ona, 'Možda ćete primijetiti ove tačke prije nego vidite same štetočine'.

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Vaši ljubimci se više češu

Niste jedini koji bi mogli patiti od najezde stjenica u vašem domu. Ako imate kućnog ljubimca, ova štetočina također može utjecati na njih, kaže Crumbley.

Zatvor u SAD: Čovjeka 'živog' pojele stjenice

Zatvor u SAD: Čovjeka 'živog' pojele stjenice

"Stvari za kućne ljubimce, kao što su kreveti za pse i mačke, pa čak i materijal za gniježđenje ptica, može biti utočište za stjenice', objašnjava ona. Stoga Crumbley predlaže vlasnicima da pripaze i na ponašanje svojih ljubimaca. 'Ako se vaši ljubimci češu i pokazuju znakove nelagode i uznemirenosti, provjerite imaju li posla sa stjenicama", savjetuje ona.

Vaši obrasci spavanja su se promijenili

Međutim, nije samo ponašanje vašeg ljubimca ono što se može promijeniti ako imate stjenice. Angelo Albertini, vodeći stručnjak za spavanje i osnivač MyBespokeMattress, kaže da biste mogli početi primjećivati ​​nove, nestalne obrasce spavanja ako imate posla s ovom štetočinom. "Prisutnost stjenica može poremetiti san", upozorava Albertini, dodajući da biste se zbog toga mogli početi buditi i boriti se s nesanicom.

Osjetite neobičan miris u domu

Mogli biste osjetiti miris stjenica prije nego što ih zapravo vidite. A.H. David, stručnjak za štetočine i osnivač sedmičnog magazina Pest Control Weekly, kaže za da ova štetočina otpušta feromone koji mogu proizvesti jasan, ponekad neugodan miris. Prema Davidu, miris infestacije stjenicama često se opisuje kao neobičan, pomalo sladak ili pljesniv. "Istražite izvor mirisa, fokusirajući se na svoj madrac, okvir kreveta i obližnji namještaj", savjetuje.

Na vašoj koži se pojavljuju ugrizi

"Također bi trebao postojati razlog za oprez ako se probudite s višestrukim neobjašnjivim ubodima insekata, osipima ili iritacijama kože", kaže David. To je zato što vas stjenice mogu ugristi u snu, a da to ne osjetite, ostavljajući za sobom znakove njihove prisutnosti koje je lako uočiti.

U Sarajevu velika najezda stjenica, građani zabrinuti

U Sarajevu velika najezda stjenica, građani zabrinuti

'Ugrizi stjenica mogu uzrokovati crvene rane na koži koje svrbe, često u linearnom ili grupiranom obliku', objašnjava,' Posvjetujte se sa zdravstvenim radnikom radi pravilne dijagnoze i liječenja ugriza'.

Nalazite komadiće kože

Kao i drugi kukci, stjenice odbacuju svoju kožu koju možete pronaći, upozorava Crumbley. "Papirnata, prozirna koža signalizira da dolazi do ozbiljne zaraze", kaže ona. Stjenice će obično odbaciti svoje prozirne ljuske oko vašeg područja spavanja, dodaje David. 'Morate temeljito pregledati šavove madraca, uzglavlje i obližnji namještaj', kaže.

Nalazite mala bijela jajašca

Stjenice također ostavljaju jaja. No obično su tako malena da ih je prilično lako promašiti, kaže Abe Nyayapathi, menadžer kompanije Bio Recovery, koja je specijalizirana za čišćenje od štetočina. "Možda ćete pronaći mala, prozirna jaja u šavovima vašeg madraca, duž podnih ploča i pukotinama namještaja", kaže Nyayapathi. Ženka stjenice može položiti između jednog i sedam jaja svaki dan. I dok su prilično mala, ipak se mogu vidjeti golim okom. 'Ono što također može olakšati uočavanje jaja stjenica je to što će ženke stjenica često polagati jajašca u skupinama', objašnjavaju stručnjaci iz Terminixa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije