Ove prelijepe sobne biljke trebaju samo vodu: Odlične su za početnike

0
Radiosarajevo.ba
Ove prelijepe sobne biljke trebaju samo vodu: Odlične su za početnike
Foto: Pixabay / Sobne biljke

Poznato je kako nijedna biljka ne može preživjeti bez vode i svjetlosti, ali ne znaju svi da postoje biljke koje mogu živjeti bez zemlje i koje za uzgoj trebaju samo vodu.

Riječ je o takozvanim hidroponskim biljkama koje se uzgajaju hidroponikom, metodom koja u odnosu na obrađivanje zemlje ima brojne prednosti i za koju je potrebno savladati samo nekoliko jednostavnih pravila.

Mnoge biljke koje se uzgajaju ne treba ni pokušati stavljati u zemlju jer u njoj neće rasti, pa ih se preporučuje staviti u mali, može i improvizovani terarij, s pijeskom ili kamenjem. Osim držanja u terariju, možete ih i objesiti ili položiti na neki element.

Hapšenje na više lokacija u Srbiji: Više osoba privedeno zbog prevara

Hapšenje na više lokacija u Srbiji: Više osoba privedeno zbog prevara

Takve biljke uglavnom nije potrebno ni zalijevati, već samo poprskati vodom, a one će vam same pokazati koliko često. Naime, kada im nedostaje vlage, vrhovi listova im se počnu uvijati i poprime smeđkastu boju. Zato ih je u prostorijama sa suhim zrakom uglavnom dovoljno prskati jednom u pet dana, dok ih jako vlažnim prostorijama treba prskati jednom u desetak dana.

Šta je potrebno za uzgoj biljaka u vodi?

Ovo je sedam opasnih biljaka koje možda imate u svom vrtu ili kući

Ovo je sedam opasnih biljaka koje možda imate u svom vrtu ili kući

Svjetlost

Svjetlost je neophodna za fotosintezu i biljka ne može preživjeti bez prave količine svjetla, a biljke koje rastu u vodi, baš kao i one iz zemlje, zahtijevaju različite količine svjetla, pa je za svaku vrstu koju uzgajate najbolje provjeriti šta joj tačno odgovara.

Izbor prave posude

Svaka vodonepropusna posuda će poslužiti, a većina se ljudi zbog vidljivog korijenja odluči za staklene. Ipak, ako vas brine pojava algi zbog izlaganja svjetlu i stajaćoj vodi, upotrijebite neprovidnu (plastičnu, staklenu ili keramičku) teglu.

Kako biste spriječili rast algi možete u teglu dodati i prstohvat ugljena u prahu ili nekoliko komadića drvenog ugljena, a izbjegavajte i metalne posude koje zbog vode korodiraju.

Odličan savjet: Fikus poprskajte ovom vodom i raste "do plafona"

Odličan savjet: Fikus poprskajte ovom vodom i raste "do plafona"

Gnojenje

Iako će se ove biljke ukorijeniti u običnoj vodi, s vremenom će im trebati hrana, ali uglavnom zahtijevaju 'lakše' gnojivo od biljki koje rastu u tlu pa ga razrijedite, koliko tačno, ovisi o biljci i vrsti gnojiva koju koristite.

Voda za hidroponske sobne biljke

Najbolja je nehlorisana voda, a možete koristiti vodu iz česme koja je preko noći stajala na sobnoj temperaturi. Većina biljaka treba samo jednom mjesečno promjenu vode, ali to opet ovisi o posudi u kojoj je držite, biljci i količini sunčeve svjetlosti koju dobiva. S vremenom će voda ispariti iz posude, pa je jednom sedmično nadomjestite i potpuno promijenite kada se počne mutiti.

1. Dječije suze ili Kućna sreća (Baby tears)

Dječije suze (Soleirolia soleirolii) tropska je trajnica koja stvara bezbroj sitnih listova koji je čine posebnom jer prave gustu 'prostirku'. Ova je biljka dobar izbor za sve početnike, ali iako uspijeva pri slabom osvjetljenju, zahtijeva redovnu pažnju. Posebno je popularna kao sobna biljka u terariju.

2. Sretni bambus (Lucky bamboo)

Ovo je jedna od najjednostavnijih biljaka za kućno održavanje, treba joj malo brige i jako malo vode i malo sunca, a ona će vam, prema Feng Shuiju, donijeti sreću, posebno ako se dobije kao poklon. Naime prema Feng Shuiju, Sretni bambus dovodi prirodne elemente: vodu, zemlju, vatru i drvo u ravnotežu, a vjeruje se i da je idealan primjer biljke iz vode.

Čak i ako se loše brinete o svom sretnom bambusu, on će vjerovatno dugo živjeti. Vjeruje se kako je idealni primjer rasta drva iz vode, a crveni 'prstenovi' koji se ponekad javljaju smatraju se simbolom vatre.

3. Zlatni puzavac

Ova penjačica nije pretjerano otporna na hladnoću, a najbolje je držati na svijetlom mjestu, ali ne na izravnom suncu. Što je više svjetla, listovi će joj biti svjetlije boje. 

4. Filodendron

Porijeklom iz tropskog dijela Amerike, filodendron je uz fikus kod nas jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Može rasti u zemlji i u vodi, a u svom prirodnom staništu raste uz drveće. Penje se pomoću debelog zračnog korijenja koje ne samo da pomaže biljci da raste uz stablo, već joj služi i za opskrbu vodom i hranjivim tvarima. Uz fikus, monstera ili filodendron je kod nas jedna od najpopularnijih sobnih biljaka.

5. Coleus ili ukrasna kopriva

Prilično izdržljiva biljka jednostavna za uzgoj koja podnosi sve tipove osvjetljenja, pa jednako dobro uspijeva posađena u dubokoj sjeni i na jako osvijetljenom mjestu, ali treba uzeti u obzir da je boja lišća izraženija ako se uzgaja na sjenovitom mjestu. Iako se smatra da joj je životni vijek dug godinu dana, uklanjanjem cvjetnih izboja ga možete produžiti na nekoliko sezona, piše Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije