Ove namirnice štite od bolesti

Radiosarajevo.ba
Ove namirnice štite od bolesti


Kada se govori o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele da slušaju jer misle da su u pitanju izuzetno kompleksni savjeti. Međutim, varaju se.

„Sprječavanje raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko komplikovano koliko ljudi misle. Zapravo, vrlo je jednostavno“, ističe dr Joel Fuhrman, autor knjiga „Eat to Live“ (Jedite kako biste živeli) i „Super Immunity“ (Super imunitet).

Zeleno povrće



Zeleno lisnato povrće poput salate ili blitve treba jesti što češće, po mogućnosti svaki dan barem dva puta. Zeleno povrće je bogato zdravim sastojcima koji sprječavaju nastanak brojnih bolesti, uključujući i one najopasnije. Zeleno povrće može se jesti kao predjelo a može se i kuhati kao zdrav prilog jelu.

Mahune



Mahune su hranljivi gusti ugljeni hidrati koji imaju puno vlakana. One stabilizuju šećer u krvi, a brojne studije pokazuju da grašak može smanjiti rizik od raka debelog creva, kao i drugih vrsta kancera.

Luk



Sve vrste luka mogu se nazvati super hranom. Luk ima visoku koncentraciju flavanoida koji blagotvorno deluju na imunitet i sprečavaju nastanak najrazličitijih vrsta bolesti. I bijeli i crveni luk imaju jedinjenja koja deluju antikancerogeno, a kod osoba koje imaju rak potiskuju rast novih ćelija.

Pečurke



Koju god vrstu pečuraka da volite – šampinjone, lisičarke ili vrganje, nastavite da ih jedete. Pečurke sadrže hranjive materije koje pomažu ogranizmu da se bori protiv upala, sprečavaju oštećenja DNK i još mnogo toga. Pritom, dokazano je da sastojci koji se mogu naći u pečurkama dovode do smanjenja rizika od dobijanja raka dojke i materice.

Bobičasto voće



Bobičasto voće dolazi u brojnim bojama jer sadrži snažne antioksidanse poput flavanoida. Istraživanja su dokazala da bobičasto voće povećava moždanu snagu, sprječava nastanak raka i smanjuje krvni pritisak.

Sjemenke



Sjemenke bundeve, suncokreta ili bilo koje druge, izuzetno su zdrave namirnice. Bogate su bjelančevinama i mineralima. Mnoge od njih sadrže omega 3 masne kiseline, kalcijum, gvožđe i cink. Posebno je hvaljen lan koji se savjetuje ženama s obzirom na to da njegovi sastojci sprječavaju razne ženske bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije