Ovako će novi uređaj otkrivati rak dojke pomoću suza

Radiosarajevo.ba
Ovako će novi uređaj otkrivati rak dojke pomoću suza
Žene na Novom Zelandu, donirale su svoje suze istraživačima koji rade na razvijanju novog uređaja za otkrivanje raka dojke.
Američki istraživači iz kompanije Ascendant Diagnostics (Dx) vjeruju da suze mogu da pomognu oboljelima od raka dojke, sa 90 posto tekućine, piše Daily Mail.
 
Pokušaj testiranja za rak dojke je zasnovan na skupu proteina koji se nalaze u suzama, koji se naziva Melody“, objašnjavaju iz kompanije.

“Ovaj skup proteina je ono što razlikuje žene koje boluju od raka dojke od onih koje ne boluju, sa osjetljivošću od 88 posto, i specifičnošću od 86 posto.“

Kako bi poboljšali uređaj za testiranje, istraživačima je trebala velika količina suza. 400 žena je odlučilo da donira svoje suze, a sakupili su ih tako što su im u kinu pustili dramu “Brooklyn“, film uz koji su se sve rasplakale.

Ova kompanija se nada da će uspjeti da napravi uređaj koji će brzo i lako otkriti rak, u ranim fazama.

Najčešći način otkrivanja raka danas je mamograf, ali iz kompanije navode da je on efikasan samo 13 posto za one žene koje imaju gusto tkivo dojke.

Nova tehnologija neće imati taj problem, a planiraju da uređaj bude korišten u sprezi sa ostalim tehnikama ispitivanja. Uređaj će biti zaista veliki napredak u ovom polju, ali će naučnicima biti potrebno nekoliko godina da ga potpuno razviju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije