Ovaj vikend napravite bestilj od šljiva!

Radiosarajevo.ba
Ovaj vikend napravite bestilj od šljiva!

Šljive su voće kojim naše podneblje obiluje, a ovih dana na pijacama se mogu nabaviti po cijeni od 1 do 1.5 KM po kilogramu. Prava je šteta ne iskoristiti ih i sačuvati nešto od njihovog bogatog ukusa i za zimske dane. Bestilj je poslastica koju vam preporučujemo da napravite tokom vikenda.  

Iako postoji niz varijanti recepta za bestilj, osnova je ista: šljive treba očistiti od košpica i kuhati, što duže - to bolje. 

Na 5 kg šljiva može se dodati 1 kg šećera. Birajte zrele i lijepe plodove. Izbacite trule ili zelene šljive. 

Voće operite pod mlazom tekuće vode, ocijedite, raspolovite i izvadite koštice. U lonac redajte red šljiva, red šećera ... dok ne dođete do pred vrh lonca. 

Neke domaćice će ovako napunjen lonac ostaviti preko noći na balkonu - može, ali nije neophodno. Kuhajte na srednje jakoj vatri. 

Ako volite bestilj u kojem je moguće razabrati 'šljivine pole', neka kuhanje traje oko pola sata. Ukoliko pak volite ujednačenu teksturu, bestilj nakon pola sata kuhanja možete izmiksati štapnim mikserom, pa nastaviti da kuhate uz neprestano miješanje. 

Gotovu smjesu sipajte u prokuhani teglice. Zatvorite čistim zatvaračima, poslažite teglice jednu do druge  na policu i "ušuškajte" ih dekicom kako bi se polako ohladile. Na taj način ispod poklopca će se stvoriti vakum koji će sačuvati vaš specijalitet i do nekoliko mjeseci. 

Ukoliko pri ruci nemate teglice sa zatvaračima, bestilj možet sipati i u plastične posude, ali ga u tom slučaju morate držati u frižideru.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije