Ovaj mart jedan od najhladnijih u zadnjih sto godina

Radiosarajevo.ba
Ovaj mart jedan od najhladnijih u zadnjih sto godina

 

Mart 2013. godine jedan je od najhladnijih u Evropi u posljednjih stotinu godina - tvrde meteorolozi. Najhladnije je bilo u dijelovima srednje i sjeveroistočne Evrope, gdje je srednja mjesečna temperatura bila za više od 5 stepeni niža od dugogodišnjeg prosjeka.

U ostatku ovog područja mart je bio za 3 do 5 stepeni hladniji od prosjeka.

Mart je bio sušan u hladnijim dijelovima Evrope - to se posebno odnosi na krajeve uz Baltičko more, te veći dio srednje Evrope. Najviše padavina je - po količini /više od 400 litara/ - bilo na području Crne Gore.

U južnom dijelu srednje Evrope - na većem dijelu Pirinejskog poluostrva i na sjeveru Italije mart je bio od 1 do 3 stepena hladniji od prosjeka.

Mart je bio nešto topliji na jugoistočnim krajevima kontinenta i na krajnjim južnim dijelovima Sredozemlja.

U Njemačkoj ovogodišnji mart je bio jedan od od šest najhladnijih od 1881. godine. Četrdeset meteoroloških stanica mjerile su rekordno nisku temperaturu u drugoj trećini mjeseca.

U Velikoj Britaniji mart je, sa srednjom temperaturom od 2,2 stepena bio za 3,3 stepena hladniji od prosjeka /1961-1990/. Bio je to drugi najhladniji mart od 1910. godine. Hladniji je bio samo mart 1962. godine, sa srednjom temperaturom od 1,9 stupeni. U Velikoj Britaniji mart je bio hladniji od sva tri zimska mjeseca /decembra, januara i februara/. To se zadnji put dogodilo 1975. godine.

Velike količine padavina /dvostruko više od prosjeka/ zabilježene su i na Pirinejskom poluotrvu, jugu Francuske, u većem dijelu Italije, na Balkanskom poluostvrvu, te u Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Ukrajini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije