Otvorena džamija za homoseksualce

Radiosarajevo.ba
Otvorena džamija za homoseksualce

Kao što je i najavljeno, u predgrađu Pariza otvorena je džamija za muslimane homoseksualce, u kojoj će od moći da se mole i tranvestiti, transeksualci i žene, javlja Tanjug.

Ovo je prva 'inkluzivna' džamija u Evropi.

Ova atipična džamija otvorena je u dijelu budističkog hrama koji im je ustupio jedan monah i borac za prava LGBT populacije, a autor tog projekta je Francuz alžirskog porijekla i musliman homoseksualac Mohammed Ludovic Zahed, doktor antropologije i psihologije.

Zahed kaže da očekuje kako će se broj vjernika u ovoj džamiji povećavati iz dana u dan, prenosi francuski list Le Monde.

Zahed se do sada svakog petka molio zajedno sa nekoliko hiljada vjernika u pariskoj Velikoj džamiji, ali je, kako kaže, on kao i ostali pripadnici LGBT populacije ili feminizirani muškarci, bio upadljiv, te je zato odlučio napraviti svojevrsnu 'oazu' za sve one koji se ne osjećaju prijatno u tradicionalnim džamijama ali žele da se mole.

Zahedova inicijativa nije dobila podršku niti jedne muslimanske institucije, koje to redom smatraju „zastranjenjem“.

Zahed, kako kaže, sanja o "smirenom, reformisanom, inkluzivnom" islamu.

Takozvane 'inkluzivne' džamije već postoje u Južnoj Africi, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a ova u Parizu je prva u Evropi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije