Otvoren World Expo 2010

Radiosarajevo.ba
Otvoren World Expo 2010
Vatromet na otvaranju World Expo 2010 (Foto: Reuters)

U Šangaju je u petak svečano otvorena Svjetska izložba (World Expo 2010) uz vatromete, lasere i glazbeni program i izuzetno pojačane mjere sigurnosti u financijskom centru okruga Pudong u istočnom dijelu grada, javila je Fena.

"Svjetska izložba je veliki događaj na kome se predstavljaju najbolja dostignuća civilizacije. To je i dobra prilika da ljudi diljem svijeta podijele radost i prijateljstvo", izjavio je kineski predsjednik Hu Jintao na večeri dobrodošlice za svjetske lidere koji su došli da prisustvuju otvaranju manifestacije čija je središnja tema održivi razvoj, javio je Reuters.

"Kao prva Svjetska izložba koju organizira jedna zemlja u razvoju, Expo u Šangaju predstavljat će šansu za Kinu, ali i za cijeli svijet", istaknuo je kineski predsjednik, a prenijela Fena.

Otvaranju izložbe prisustvuje veliki broj svjetskih lidera, među kojima je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak.

Gradske vlasti su drastično povećale mjere sigurnosti angažirajući dodatnih 8.000 policajaca koji će, zajedno sa 46.000 čuvara reda, patrolirati gradom.

Na izložbi u Šangaju, koja traje do 31. oktobra, bit će predstavljena najnovija tehnološka dostignuća i izumi iz 189 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, koja će predstaviti svoj paviljon.

Reuters navodi da je na organizaciju ove manifestacije i prateću infrastrukturu potrošeno 58 milijardi dolara.

Prostor na kome se izložba održava za javnost će biti otvoren od subote, a očekuje se više od 300.000 posjetitelja dnevno.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije