Otrovne žabe na meniju

Radiosarajevo.ba
Otrovne žabe na meniju
Cane toad

Najveći australski štetočina, otrovna žaba krastača cane toad, uskoro bi širom Azije mogla završiti na tanjirima kao hrana, ali i kao lijek.

Predstavnici australske firme iz Queenslanda koja se bavi preradom mesa, otputovali su u Kinu kako bi napravili sporazum o izvozu žaba, javlja BBC.

Procjenjuje se da u Australiji ima oko 200 miliona otrovnih žaba, koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju tamošnjem divljem životu.

Žabe su u Queensland uvezene iz Amerike kao dio neuspješnog projekta borbe protiv štetočina koji su uništavali plantaže šećerne trske. Ove su žabe vrlo popularan sastojak tradicionalnih lijekova u Kini, pa u tome Australci vide priliku da ih se riješe.

Otrov koje luče ove žabe služi kao stimulans radu srca, kao diuretik i lijek protiv upale sinusa i zubobolje. Koža i organi se također smatraju snažnim terapeutskim sredstvima.

U Kini postoji velika potreba za ovakvim žabama, zbog njihova mesa i upotrebe u medicini. Neki kineski restorani na svom meniju nude meso otrovnih žaba koje u kombinaciji sa drugima namirnicama gubi otrovna svojstva te služi kao lijek.

Cane toad je vrsta žabe čiji otrov može ubiti psa, mačku, veliku zmiju pa čak i krokodila. Kod ljudi može izazvati privremeno slijepilo i jaku bol.

finapapizza.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije