Otmičar Natasche Kampusch djelovao sam

Radiosarajevo.ba
Otmičar Natasche Kampusch djelovao sam


Muškarac koji je oteo djevojčicu Nataschu Kampusch u Beču 1998. i držao je u tajnoj prostoriji u svojoj kući skoro osam godina djelovao je sam, navodi se u izvještaju specijalnih istražitelja, uključujući američke i njemačke eksperte.

Natascha Kampusch priznala da ju je otmičar silovao

Wolfgang Priklopil oteo je tada desetogodišnju Kampusch dok je išla u školu u Beču i držao je osam godina u maloj sobi bez prozora ispod svoje garaže dok nije uspjela da pobjegne 2006, što je izazvalo senzaciju u Austriji i u svijetu. Priklopil je nakon njenog bijega izvršio samoubistvo.

"Istraga je utvrdila da je Wolfgang Priklopil sve uradio sam", rekao je danas šef njemačke Savezne kriminalističke službe (BKA) Joerg Ziercke na konferenciji za novinare u Beču.

U izvještaju na 156 stranica navodi se da nije utvrđena veza između Priklopila i bilo kakve pedofiliske ili sadomazohističke grupe ili mreže.

Prvobitna istraga utvrdila je da Priklopil nije imao saučesnika, ali su i dalje ostale teorije o pomagaču i policijskom zataškavanju slučaja zbog umiješanosti visokopozicioniranog političara u mrežu dječije pornografije, a iza tih teorija stajao je uglavnom otac Natasche Kampusch.

Prošlog jula, austrijski parlament je formirao tim eksperata uključujući pripadnike američke Federalne službe bezbjednosti /FBI/ i njemačke BKA da utvrdi da li je bilo grešaka u prvobitnoj istrazi.

U filmu 3.096 dana, koji je snimljen prema autobiografiji Natasche Kampusch a emitovan u februaru, prikazano je da je otmičar, osim čestog silovanja, svoju žrtvu izgladnjivao, a povremeno ju je puštao iz njene sobice površine šest kvadratnih metara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije