Otkriveno devet novih svitaka s biblijskim tekstom

Radiosarajevo.ba
Otkriveno devet novih svitaka s biblijskim tekstom

Arheolog Jonatan Adler je otkrio devet svitaka s biblijskim tekstom na mjestu gde su nađeni čuveni "Svici s Mrtvog mora", u pećini blizu Kumrana, piše Live Science.

Novootkriveni svici, koji su nastali prije oko 2.000 godina, bili su sakriveni u tri kožne futrole poznate kao tefilini ili filakterije, koje su tradicionalno nosili Jevreji i u njima čuvali religiozne tekstove.

Ova tri tefilina nađena su u pećini na obali Mrtvog mora još 1950-ih godina, ali njihov sadržaj do sada nije bio ispitan.

"Ne dešava se svaki dan da dobijete šansu da otkrijete nove rukopise. Ovo je veoma uzbudljivo", rekao je Adler.

On je otkriće predstavio na međunarodnoj konferenciji u Luganu u Švicarskoj.

Od 1947. do 1956. godine u 11 pećina blizu Kumrana nađeno je više od 900 rukopisa danas poznatih kao "Svici s Mrtvog mora".

Tekstovi na svicima su od velikog historijskog i religijskog značaja pošto sadrže jedine do sada poznate preživjele kopije biblijskih dokumenata nastalih prije 100. godine prije nove ere.

Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, ali neki i na papirusu. Većinom datiraju između 150. godine prije nove ere i 70. godine nove ere, piše Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije