Otkrivene tri planete na kojima je moguć život

Radiosarajevo.ba
Otkrivene tri planete na kojima je moguć život


Američka svemirska agencija NASA otkrila je tri planete izvan našeg Sunčevog sistema, koje su do sada najbolji kandidati za održavanje života, tvrde znanstvenici. 

NASA-ina misija otkrila je dva nova planetarna sistema, koja uključuju tri super planete veličine Zemlje koja se mogu nastaniti. Njihova površinska temperatura mogla bi biti pogodna za sadržavanje vode. 

Dva nedavno otkrivena sistema poznata su kao Kepler-62 i Kepler-69. Kepler-62 ima pet planeta, a Kepler-69 ima dva. Od tih sedam planeta, dvije se smatraju naseljivima, dok bi treći mogao biti za održavanje života. One su poznate kao Kepler-62e, Kepler-62f i Kepler-69c

Kepler-62e je 60 posto veći od Zemlje, a kruži oko zvijezde svakih 122 dana koja je manja i hladnija od našeg Sunca. Kepler-62f je samo 40 posto veći od Zemlje, a vjerojatno je stjenovitog sastava. Kepler-69c je 70 posto veći od Zemlje i ima orbitu oko zvijezde slične našemu Suncu. Njegov sistem je nepoznat, a znanstvenici misle da bi mogao biti sličan Veneri, piše novinska agencija Fena.

Znanstvenici ne znaju postoji li život na novootkrivenim planetima, ali su sigurni da smo bliži pronalasku svijeta sličnog Zemlji. 

Zemlja sve manje izgleda kao posebno mjesto, a sve je više planeta koje joj nalikuju, rekao je znanstvenik Tomas Barclay. 

Dvije planete, koje su opisana u časopisu Science, udaljena su oko 1.200 svjetlosnih godina, a treća je udaljena 2.700 svjetlosnih godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije