Otkriven novi planet nazvan 1RXS 1609

Radiosarajevo.ba
Otkriven novi planet nazvan 1RXS 1609


Naučnici su objavili prvu fotografiju svemirskog planeta, nazvanog 1RXS 1609, koji kruži oko udaljenog sunca u grupi planeta za koje se procjenjuje da su nastali prije oko pet miliona godina.

Planet je, prema izjavama grupe naučnika Sveučilišta u Montrealu, snimljen još u septembru 2008. godine, ali fotografije i detalji tada nisu objavljene sve dok se astronomi nisu uvjerili da se zaista radi o planetu, a ne nekom neidentificiranom svemirskom objektu koji je položen poput planeta.

Kako na svojim internet stranicama prenosi National Geographic, snimanja koja su u međuvremenu obavljena uz pomoć teleskopa Gemini North na Havajima potvdila su da se zaistaradi o planetu koji kruži oko mlade zvijezde i koji je s njom gravitacijski povezan.

Oba tijela putuju svemirom istom brzinom i u istom smjeru, tvrde naučnici. Od nas su udaljeni oko 500 svjetlosnih godina, a planet 1RXS 1609 je čak osam puta veći od Jupitera.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije