Otkriven lijek protiv raka gušterače, kože, pluća?

Radiosarajevo.ba
Otkriven lijek protiv raka gušterače, kože, pluća?

Skupina znanstvenika iz poznate američke biotehnološke tvrtke Genentech, u kojoj radi i Hrvat Domagoj Vučić, otkrila je spoj SMAC kojim bi se za koju godinu mogle liječiti neke od najopasnijih vrsta tumora

Prema izvješću predstavljenom u uglednom časopisu Science, Vučićev je tim pronašao kemikaliju koja uzrokuje smrt tumorskih stanica i zaustavlja rast tumora.

Stanice raka imaju više vrsta mehanizama kojima se koriste za nekontrolirani rast, neovisnost o faktorima koje druge normalne stanice trebaju za preživljavanje te za otpornost na vanjske (izvanstanične) i unutarnje (unutarstanične) faktore koji mogu dovesti do zaustavljanja njihova rasta i smrti. Zbog toga su tumori izuzetno otporni i vrlo agresivni. 

Prema strogim znanstvenim kriterijima spoj se još uvijek ne može smatrati lijekom jer tek treba proći rigorozna testiranja. Genentechov tim je dokazao da se metoda može uspješno primijeniti na određenim tipovima tumora dojke, gušterače i melanoma, trenutno se istražuje njezin učinak na plućima i crijevima, no njena prava efikasnost morat će se dokazati u opsežnim kliničkim ispitivanjima. Ohrabruje činjenica da su spojevi već pokazali djelotvornost u eksperimentima na miševima kod kojih uspješno blokiraju rast tumora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije