Kako zavode žene, a kako muškarci: Tajne neverbalnih znakova

0
Radiosarajevo.ba
Kako zavode žene, a kako muškarci: Tajne neverbalnih znakova
Foto: Pixabay / Ilustracija

Koliko lako prepoznajete kad vas neko zavodi? Šaljete li vi dobre signale?

Sjećate li se čime vas je u prvom trenutku privukla neka osoba koja vam se sviđa? Vjerojatno to nije nešto što je ta osoba govorila (iako je i to važno), nego način na koji je hodala, stajala, izgledala, gledala vas, kretala se i govorila. Ovdje neverbalni znakovi igraju veliku ulogu.

Žene su svjesne udvaračkih kretnji, kao što su svjesne i glavnine drugih tjelesnih pokreta, ali muškarci imaju kudikamo manju sposobnost opažanja, bolje reći često su posve slijepi na takve signale koje im upućuju žene.

Postoji niz signala kojima se oba spola služe da bi privukli seksualne partnere. 

Dr. Albert Scheflen, stručnjak za neverbalnu komunikaciju, otkrio je da kod osoba koje ulaze u društvo sa suprotnim spolom dolazi do stanovitih fizioloških promjena.

Zamijetio je da se mišići napinju u želji da se pripreme za mogući seksualni odnos, ¨vrećice¨ ispod očiju se smanjuju, prsa se izbacuju, želudac se automatski uvlači, tijelo se ispravlja. Idealna prilika za promatranje takve pojave pruža se na plaži kada muškarac i žena dolaze jedno drugome ususret. Do promjene će doći kad se jedno drugome dovoljno približi da im se pogledi sretnu i traju sve dok se ne mimoiđu, a tad se njihova tijela vraćaju u prvobitna stanja.

Razlika između muškaraca i žena?

Žene obično održavaju kontakt očima češće i duže nego muškarci. No, one su istovremeno manje sklone netremice gledati nekoga u oči (ili što bismo rekli buljiti) i češće prekidaju takav kontakt očima. Dakle, muškarci rjeđe uspostavljaju kontakt očima, ali kad ga uspostave skloniji su buljenju.

Također, žene se ugodnije osjećaju dok drugu osobu gledaju u oči nego muškarci. Pogledom žene najčešće pokazuju svoju ljubaznost i submisivnost, dok muškarci češće pokazuju svoju grubost, status i dominaciju. Žene prilaze bliže sugovorniku i više im se sviđa razgovor kada stoje ili sjede pored osobe. Muškarci više vole razgovarati licem u lice.

U razgovoru muškarci su skloni nagnuti glavu i tako slušati što druga osoba govori. Žene pak češće gledaju osobu direktno. Također, muškarci su dok slušaju drugu osobu skloniji mrštiti se i ¨bacati¨ povremene poglede, dok su žene sklonije smiješiti se i klimati. Ako je razgovor neugodan, muškarci češće netremice gledaju osobu, a žene izbjegavaju pogled. Žene su vještije u izražavanju emocija svojim licem, te u interpretaciji izraza lica drugih ljudi. Također žene se češće smiješe nego muškarci, i više im se sviđaju osobe koje se smiješe.

Kod "čitanja" neverbalnih znakova, gotovo sva istraživanja pokazuju da su žene uspješnije u razumijevanju neverbalnih znakova. One su osjetljiviji komunikatori, pridaju komunikaciji veliku važnosti pritom koriste kako verbalni, tako i neverbalni kanal.

Muške zavodničke kretnje

Poput većine životinjskih vrsta i muškarci pokazuju znakove dotjerivanja kada im se približavaju žene. Povrh već spomenutih automatskih i fizioloških reakcija, on će uspraviti vrat i popraviti kravatu. Ako ne nosi kravatu, popravit će okovratnik, otresti "prašinu" ramena ili namjestiti košulju. Dotjerat će kosu u red.

Najagresivniji znak zavođenja je palac zataknut za pojas koji naglašava donji, genitalni dio tijela. Tijelom će se okrenuti prema njoj, iskoračiti i gledati je u oči nešto dulje nego što je to prirodno. Često stoji s rukama na bokovima jer taj položaj naglašava njihovu fizičku veličinu i spremnost na "igru". Kada sjedi ili se naslanja na zid, raširit će noge da bi naglasio prepone.

Ženski zavodnički signali

Žene se koriste gotovo istim osnovnim kretnjama koje upućuju na njihovu privlačnost kao i muškarci, uključujući popravljanje kose, glađenje odjeće, stavljanje ruke na bokove, produljen intimni pogled...

I one prihvaćaju zataknuti palčeve za remen, iako je to kretnja muške agresivnosti, ali je izvode tipičnom ženskom vještinom; samo jedan je palac zataknut za remen ili strši iz džepa ili je vidljiv na ručnoj torbici. Uzbuđenje se također očituje širenjem zjenica ili navalom crvenila u obraze.

Ima još mnogo znakova ženskog udvaranja:

Zabacivanje glavom – glava je zabačena unazad da kosa padne preko ramena ili da pramenovi ne prekriju lice. Zanimljivo je da tu kretnju izvode i žene s kratkom kosom.

Otkrivanje zapešća – zapešća su odavno poznata kao jedan od najerotičnijih dijelova tijela. Žena kojoj se sviđa neki muškarac u razgovoru će otkriti zapešće i dlan. To vrlo lako izvode žene koje puše.

Razmaknute noge - raskorak među nogama je veći nego što bi bio da dotični muškarac nije u blizini. Noge su udaljene bez obzira da li žena sjedi ili stoji.

Njihanje bokovima - bokovi imaju naglašenu ulogu pri hodanju da bi se posebna pažnja poklonila karličnom području. Neke žene to rade vrlo očito, a neke suptilnije.

Postrani pogled – napola sklopljenih očnih kapaka žena zadržava muškarčev pogled dovoljno dugo da on zamijeti kako je brzo pogledala u stranu. To je onaj mučenički osjećaj da potajice gledaš ili si potajice gledan, koji je u većine muškaraca dovoljan da razbukti strast.

Poluotvorene i vlažne usne – usne su vlažne ili s pomoću sline ili s pomoću šminke. I jednim i drugim u žena najavljuje seksualni poziv.

Ruž za usne – kada se žena seksualno uzbudi, njezine usne se povećavaju i pune krvlju, postaju crvenije. Rumenilo za usne tisućama je godina poznat način kojim se želi oponašati taj proces.

Milovanje cilindričnog predmeta – okretanje cigarete, prelaženje prstom po stalku čaše s vinom, milovanje nekog drugog tankog predmeta nesvjesno pokazuje što se događa u mislima.

Ženske kretnje prekriženih nogu

1. S naglaskom na koljena je jedna je noga podvučena pod drugu i usmjerena prema osobi koja joj se sviđa. To je vrlo opušten položaj koji ne trpi nikakve formalnosti u razgovoru i omogućava na tren pogled na bedra.

2. Vrtnja cipele stopalom također upućuje na opušteno raspoloženje i ima falički efekt tiskajući nogu u cipelu i vadeći je van, što neke muškarce može natjerati da podivljaju.

3. Većina muškaraca se slaže da prebacivanje noge preko noge jedan od najzavodljivijih položaja u kojem žena uopće sjedi. Tom kretnjom se žena služi svjesno da bi privukla pozornost. Drugi signali kojima se žene služe jesu premještanje nogu polaganim pokretima ispred muškarca i nježno prelaženje rukom preko bedara da bi se istaknula želja da se dodiruju, piše Žena.RTL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije