Osvježavajući ljetni hitovi

Radiosarajevo.ba
Osvježavajući  ljetni hitovi
Ilustracija

Glavna uloga različitih napitaka je hidracija, ali svi imaju i neki posebni zdravstveni bonus. Čak i oni koji nisu pretjerani ljubitelji napitaka, koji često zaboravljaju piti vodu i odmahuju rukom na preporuke o važnosti hidracije, morat će pokleknuti pred strašnim ljetnim vrućinama i posegnuti za čašom osvježavajućeg napitka koji gasi žeđ. Dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić sastavila je top-listu "tekućih" hitova ljeta kojima možete utažiti žeđ, a usput tijelu osigurati korisne i važne tvari - vitamine, minerale, fitonutrijente, piše Jutarnji list.

Ne zaboravite da u sokove ne dodajete šećer, nego uživate u prirodnom okusu, a ako baš želite slađe, koristite prirodni zaslađivač poput stevije.

Limunada
Uz to što je veoma bogata vitaminom C, svježe iscijeđena limunada sadrži i niz drugih vitamina poput riboflavina, te minerale i elemente u tragovima - kalcij, kalij, magnezij i fosfor. Istraživanja su pokazala da je sok limuna pomoćnik u podizanju razina dobrog HDL kolesterola, te sprječava oksidaciju lošeg holesterola, a time štiti srce i krvne žile. Vitamin C je antioksidans i pomoćnik za lijepu kožu.

Zeleni i žuti čaj
Dva različita proizvoda kojima je temelj ista biljka, Camelia sinensis, razlikuju se po boji i okusu. Uz to što tijelu na ukusan način vraćaju tekućinu izgubljenu znojenjem, zeleni i žuti čaj sadrže mnogo korisnih antioksidansa, među kojima je najpoznatiji polifenol epigalokatekin galat ili ECGC za koji istraživanja govore da štiti od raka, pomaže u preventivi kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, te jača mentalne sposobnosti i pridonosi dugovječnosti.

Biljni čajevi
Ljubitelji biljnih čajeva i ljeti mogu uživati u njihovima raznolikim okusima, no posebno se može preporučiti fini, hladni čaj od mente. Ima savršen osvježavajući okus, smiruje želudac, ukusan je. Istraživanja su zabilježila antibakterijsko i antigljivično djelovanje mente, a fitonutrijent perilil alkohol u istraživanjima je pokazao jako protutumorsko djelovanje.

Izvorska voda
Veće količine vode potrebno je piti ljeti kada su više temperature, pogotovo ako boravimo na otvorenom, na suncu. Također, veću će potrebu za vodom osjetiti sportisti i oni koji se podvrgnu većim fizičkim naporima. Voda povećava broj kalorija koje trošimo tokom dnevnih aktivnosti, te pomaže u zaštiti od niza bolesti.

Mineralna voda
Jedan od idealnih napitaka za ljeto je lagano gazirana mineralna voda. Uz to što pijući mineralnu nadonađujemo gubitak tekućine, ona nam vraća i različite minerale. Stručnjaci je preporučuju i zato što je "otpornija" na bakterijska onečišćenja nego obična voda. Izaberite svoje balončiće, proučite mineralni sastav i osvježite se.

Sok od mrkve
Zbog velike količine beta karotena, provitamina A, te vitamina E, koji nazivaju vitaminom mladosti, sok od mrkve idealan je ljetni užitak i pomoćnik u očuvanju ljepote kože, noktiju i kose. Kako ima veliku koncentraciju prirodnog šećera, sa sokom od mrkve ne treba pretjerivati. Svježi sok razrijedite vodom, i to u omjeru - 1 dl soka, 1 dl vode.

Sok od narandže i drugih citrusa
Iako se limunada najviše preporučuje kad je riječ o sokovima iz citrusne porodice, za osvježenje i korisne tvari dobro je piti i druge svježe sokove od agruma - narandže, grejpa, limete i mandarina. Svi su bogati vitaminom C, bez dodanog šećera su niskokalorični, a sadrže i druge snažne antioksidanse, te minerale poput kalija.

Sok od paradajza

Zbog velike količine karotenoida likopena, tvari za koju istraživanja pokazuju da štiti od raka i srčanih bolesti, sok od paradajza mnogima je omiljeni napitak. Bogat kalijem, te vitaminom C, pomaže pravilnom radu srca, nervnog i disajnog sistema. Sok od paradajza također je pomoćnik u dijetama, a treba ga piti razrijeđenog u omjeru 1 dl soka, 2 dl vode.

Sok od jabuke
O učincima jabuke na zdravlje napisane su cijele knjige, a ni sok od te plemenite voćke ne treba zanemariti. Zahvaljujući zaštitnim tvarima poput polifenola, različitih vitamina i minerala, jabučni sok čuva srce i krvne žile, pomaže sniziti razine holesterola. Pripazite samo da pijete stopostotni sok bez dodanog šećera.

Sokovi od bobičastog voća
Borovnice, brusnice, ribizle, maline, kupine mnogima su omiljeno voće, pa vole uživati i u sokovima od finih bobica. Svaki ima svoj zdravstveni adut - brusnice štite od urinarnih infekcija, borovnice zahvaljujući taninima štite probavni trakt, maline božanstveno mirišu i sadrže polifenole koji štite od raka.

Nemojte pretjerivati sa slatkim napicima
Sokovi mogu biti dobro osvježenje, upozorava Olja Martinić, ali treba izbjeći dodavanje šećera jer su sami po sebi slatki. Sokove treba piti isključivo svježe, pripremeljene od zrelog i zdravog povrća i voća.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije