Osvježavajuće, ukusno, hranljivo i brzo: Špageti s limunom
Ovo je pravi ljetni recept, jelo koje će vas zasititi, a istovremeno i osvježiti. Špageti s limunom posebno su popularni u dijelovima Italije oko Napulja i Sorenta, poznatim po svojim nasadima limuna.
Ovo jelo priprema se za petnaestak minuta, te je tako idealno za ljetni radni dan. Za četiri do pet osoba potrebno vam je:
- 500 gr špageta
- decilitar maslinovog ulja
- 4 - 5 režnjeva sitno nasjeckanog bijelog luka
- šaka nasjeckanih svježih listova mente
- sok jednog limuna
- naribana korica limuna
Špagete skuhajte "al-dente" u dosta slane vode. Istovremeno pripremite sos tako što ćete u velikoj zdjeli za služenje pomiješati maslinovo ulje, sitno nasjeckani bijeli luk, listiće mente, sok od limuna i ribanu koricu limuna. Na ovaj sos istresite skuhane i dobro ocijeđene špagete, dok su još vreli. Promiješajte i jelo je gotovo.
Ako želite pojačati neki od okusa, po želji povećajte količinu navedenu u receptu.
Prilikom serviranja poslužite parmezan.
Dobar tek!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.