Ostrvo 'izgubljenih duša' kod New Yorka mjesto je kojem nema prilaska

Radiosarajevo.ba
Ostrvo 'izgubljenih duša' kod New Yorka mjesto je kojem nema prilaska
/ Foto: Daily mail

Elaine Joseph čekala je 36 godina da obiđe kćerkin grob nakon što je među prvima posjetila mali vjetroviti otok, mjesto gdje je pokopano "milion duša", piše Daily Mail,javlja Fokus.ba.

Njena nevjerovatna priča bit će ispričana u dokumentarcu o Hart Islandu, ostrvu nedaleko od New Yorka, posljednjem počivalištu nerođenih beba, beskućnika i neidentifikovanih osoba.

Ova 59-godišnja medicinska sestra postala je jedna od osam žena kojima je dopuštena posjeta. Njena kćerka Tomika, rođena 1978. godine dva mjeseca prerano, umrla je nakon samo pet dana. Kada je Tomiki u bolnici stalo srce, Elaine nije bila tu jer su putevi bili blokirani zbog snažne oluje. Kada je stigla do bolnice, tijela njene kćerke više nije bilo.

"Tada su mi rekli kako će troškove sahrane platiti grad, te da će djevojčica biti pokopana zajedno sa mrtvorođenim bebama, priča Elaine i dodaje:

"Svako ko je roditelj s time se ne bi pomirio. To dijete je, jednostavno, dio tebe.

Elaine su isprva govorili kako je njena kćerka pokopana u Potter’s Field, da bi kasnije saznala pravu istinu. Pokopana je na Hart Islandu, mjestu kojem vlasti nisu dale pristup i koje je odabrano za ukop siromašnih i nerođenih zbog zemljišta kojeg je zbog gline bilo nemoguće obrađivati.

Vlasti su otoku zabranile pristup navodeći da su objekti na njemu “oronuli, te da takvi predstavljaju opasnost”

Leševi su na Hart Islandu pokopavani u velikim rovovima i nisu označavani.
Nadgrobni spomenici ne postoje, tek male bijele oznake koje označavaju da je na tom mjestu ukopano 150 tijela.

Hiljade djece i beba pokopani su zajedno u grobovima dubokim dovoljno da mogu u njih stati tri kovčega.

Na Hart Islandu grobove su ispočetka kopali zatvorenici iz zatvora s Riker Islanda, koji je bio namijenjen sitnim prestupnicima.

Tajna s Hart Islanda bila je zaboravljena sve dok umjetnica Melinda Hunt nije pokrenula kampanju o saznavanju istine u vezi Hart islanda.

Pokrenula je “Projekat Hart Island” kojim želi označiti grobnice s imenima ukopanih, te prikupliti priče njihovih živih rođaka. Do sada je pronašla njih oko 500, od kojih neki žive u Poljskoj, Francuskoj, Holandiji i Irskoj, a prema popisu do kojeg je došla saznala je da je na otoku izvršeno više od 60.000 ukopa.

"Na ostrvo su ih dovozili u kamionima. Ako bi se radilo o bebama i mrtvorođenima onda bi ih odjednom moglo u kamionu biti i 60."

Hart Island nije oduvijek bilo mjesto za ukop. Nekada se na njemu nalazio zatvor za zarobljene vojnike Konfederacije, mentalna ustanova, te tokom Hladnog rata skladište projektila.

Prve posjete su odobrili 2007., ali grobovima je i dalje bio zabranjen prilazak.

Prva koja im je prišla bila je upravo Elaine koja tada preživjela emotivni šok.

"Kada znate da vam je dijete ukopano na tom mjestu, jednostavno i vi postajete dio tog mjesta", rekla je u dokumentarcu koji će ove sedmice biti emitovan na američkoj televiziji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije