Ostavite cigarete i raspoloženje će vam se popraviti

Radiosarajevo.ba
Ostavite cigarete i raspoloženje će vam se popraviti

Osobama koje su prestale pušiti popravilo se raspoloženje, pokazalo je novo istraživanje prema kojem je efekat prestanka pušenja odgovarao poboljšanju psihičkog zdravlja koje se postiže uzimanjem antidepresiva, piše Fena.

"Glavna poruka je da se ljudi, kada prestanu pušiti, bolje osećaju nego dok su pušili", kaže vođa tima britanskih naučnika Univerziteta Oxford, Paul Aveyard.

Kad se radi o pušačima s psihičkim problemima, za kliničare poput Aveyarda često postoji osjećaj da im se uskraćuje način da se nose sa stresom.

Inače, opšte je poznato da prestanak pušenja spašava živote, ali je gotovo nemoguće utvrditi specifične zdravstvene probleme koje uzrokuje pušenje ili probleme koje sprečava prestanak pušenja, zbog drugih razlika koje postoje među pušačima i nepušačima i koje bi mogle da utječu na zdravlje.

Britanski naučnici su do svojih zaključaka došli nakon što su proučili rezultate 26 ranijih istraživanja o prestanku pušenja osoba koje su prosječno pušile 20 cigareta dnevno.

U svim istraživanjima procjenjivano je stanje psihičkog zdravlja dok su još pušili, a potom šest mjeseci po prestanku pušenja.

U poređenju s pušačima, istraživanjem je utvrđeno da se kod osoba koje su prestale pušiti bilježio pad napetosti, depresije i stresa, kao i poboljšanje psihološkog kvaliteta života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije