Osobe koje žive pokraj parkova mentalno su zdravije

Radiosarajevo.ba
Osobe koje žive pokraj parkova mentalno su zdravije

Nova studija otkrila je da osobe koje žive blizu zelenih površina imaju puno bolje mentalno zdravlje. Život u urbanim sredinama ne odražava se najbolje na naše mentalno zdravlje. Posebice ako živimo u gradskim četvrtima bez parkova ili drugih zelenih površina.

Novo istraživanje koje je objavio American Chemical Society u svojem časopisu Environmental Science & Technology Journal ukazuje na činjenicu da osobe koje žive (ili se presele) u zelenijim dijelovima grada imaju puno bolje mentalno zdravlje od osoba koje žive u "sivim" dijelovima grada.

Istraživanje koje je trajalo šest godina provedeno je diljem Velike Britanije, a testirano je više od hiljadu osoba koje su se doselile u nove stambene prostore. Glavni faktor prilikom testiranja bila je činjenica da li je u blizini njihovog novog doma bilo zelenih površina, javlja portal croenergo.eu, donosi Fena

Znanstvenici sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Exteru, koje je provelo ovo istraživanje, navode: "Za razliku od mnogih promjena životnih okolnosti koje imaju kratkoročne učinke na mentalno zdravlje, selidba u zelenije urbano područje povezana je sa ogromnim i trajnim poboljšanjem mentalnog zdravlja".

Prema istraživanju, osobama koje su se doselile u blizinu zelenih površina, mentalno zdravlje je znatno poboljšano u tri godine od preseljenja. Zaključak je jasan. Priroda i prirodno okruženje sastavni su dio našeg blagostanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije