Osmišljena nova metoda za računanje idealne težine: Indeks tjelesne mase odlazi u prošlost

1
Radiosarajevo.ba
Osmišljena nova metoda za računanje idealne težine: Indeks tjelesne mase odlazi u prošlost
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Indeks tjelesne mase, odnosno omjer visine i težine, godinama je korišten kao zdravstvena mjerna jedinica kojom se utvrđuju adekvatna težina i pretilost kod pojedinaca.

Ali upravo je kod osoba označenih kao 'pretile' desetljećima na zlu glasu jer smatraju da u obzir ne uzima dovoljno faktora te je nesavršen pokazatelj. Zbog svega toga uskoro bi se mogao koristiti indeks zaobljenosti tijela.

Naime jedan od argumenata za ukidanje indeksa tjelesne mase (ITM) jeste njegov nastanak prije gotovo 200 godina i temeljenje isključivo na podacima bijelih muškaraca, kao i činjenica da nikada nije bio zamišljen kao egzaktan medicinski alat.

Preokret u slučaju koji je uznemirio BiH: Policija objavila da naoružani napadač nije bio migrant

Preokret u slučaju koji je uznemirio BiH: Policija objavila da naoružani napadač nije bio migrant

Indeks tjelesne mase ne prepoznaje mišiće

Čak je i Američko liječničko udruženje upozorilo da je ovaj indeks nesavršen pokazatelj jer ne uzima u obzir rasnu, etničku, dobnu, spolnu i rodnu raznolikost. Također, ne može razlikovati pojedince s puno mišićne mase od onih koji imaju višak masnoće na pogrešnim mjestima.

"Na temelju ITM-a, Arnold Schwarzenegger bi, dok je bio bodybuilder, bio kategoriziran kao pretio i trebao bi izgubiti na težini", rekao je dr. Wajahat Mehal, direktor Programa za metaboličko zdravlje i gubitak težine na Univerzitetu Yale.

"Ali čim biste mu izmjerili struk, vidjeli biste da to nije slučaj."

Indeks tjelesne zaobljenosti nova je alternativa

Stoga je predložena nova mjera: indeks tjelesne zaobljenosti (ITZ). On je upravo ono što zvuči - mjeri koliko ste zaobljeni ili nalik krugu, koristeći formulu koja uzima u obzir visinu i struk, ali ne i težinu.

Ova formula možda pruža bolju procjenu pretilosti na području trbuha i abdominalne masnoće, usko povezane s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, hipertenzije i srčanih bolesti, za razliku od masnoće pohranjene na stražnjici i bedrima.

Članak objavljen u JAMA Network Openu u junu bio je najnoviji prilog u nizu studija koje izvještavaju da je indeks tjelesne zaobljenosti precizniji prediktor smrtnosti.

Rezultati ITZ-a općenito se kreću od 1 do 15, s time da većina ljudi ima rezultate između 1 i 10. Nova studija pokazala je da su se među reprezentativnim uzorkom od 33.000 Amerikanaca povećali između 1999. i 2018. godine.

Oni s rezultatima ITZ-a od 6,9 i više — što znači da imaju iznadprosječno zaobljena tijela — imali su najveći rizik od umiranja od raka, srčanih bolesti i drugih oboljenja. Njihov ukupni rizik smrtnosti bio je gotovo 50 posto veći nego kod onih s rezultatima od 4,5 do 5,5, dok su oni s rezultatima od 5,46 do 6,9 imali 25 posto veći rizik nego oni u srednjem rasponu.

Međutim oni koji su bili najmanje zaobljeni također su imali povišen rizik od preuranjene smrti. Pokazalo se da oni s rezultatima indeksa tjelesne zaobljenosti ispod 3,41 također imaju 25 posto veći rizik od smrti od onih u srednjem rasponu, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije