Osam sati kancelarijskog posla - gubljenje vremena

Radiosarajevo.ba
Osam sati kancelarijskog posla - gubljenje vremena

Malo će ko provesti radeći osam sati u komadu. Naime, tokom osam uzastopnih sati gubimo moć koncentracije. Prirodni ciklus produktivnosti pada, kao i kvaliteta rada. Ne čudi zato da je sve više onih koji smatraju da je klasični kancelarijski posao stvar prošlosti, piše Magazin.hr.

Sve duže od tri do četiri sata pred računarom izaziva simptome fizičke nelagode i mentalnog zamora. Radnici gube sposobnost najefikasnijeg rada.

Idealno bi bilo nakon četiri sata raditi nešto sasvim drugo, jer tako se daje mogućnost umu da se odmori i skupi novu snagu. Promjena aktivnosti ili odmor povećava produktivnost jer se sprečava pad energije, a time i slabiji rezultati.

Osmosatni radni dan ima smisla za one koji obavljaju fizički posao jer analitička sposobnost tvorničkog radnika nije toliko važna budući da mnoge poslove mora obavljati automatski. Problem nastaje u slučaju modernog informatičkog radnika, kod kojeg gotovo svi zadaci uključuju kreativno ili strateško razmišljanje.

Kraće radno vrijeme ili rad od kuće

Idealno rješenje bi bilo razbiti radni dan na nekoliko segmenta, u toku radnog vremena odvojiti vrijeme za topli obrok i relaksaciju.

Drugo rješenje bilo bi skraćeno radno vrijeme ili rad od kuće tako da radnik može prekinuti posao i vratiti mu se nakon što se odmori, čime bi se povećala produktivnost, a uštedjelo na prostoru i troškovima radnika u firmi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije