Osam namirnica koje ne biste trebali podgrijavati jer bi vas mogle otrovati
Kada nam je mrsko napraviti nešto novo, onda najčešće svi posežemo za ostacima hrane te ih zagrijavamo kako bi bili kao 'novi'. Ipak, postoje namirnice koje se ne bi smjele zagrijavati, jer to predstavlja rizik po vaše zdravlje, piše Healthylivinghouse.
Cvekla
Odlična za vas jer kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Cvekla je djelotvorna i kod najtežih oboljenja, međutim kuhanjem gubi svoju ljekovitost pa je najbolje piti sok od presne cvekle.
Piletina
Piletina se najčešće podgrijava, no sadrži dobru količinu proteina koja podgrijavanjem izazivaju velike probleme pri probavljanju.
Krompir
Ima visoku nutritivnu vrijednost, no što duže 'stoje'm manje su vam 'korisni'. Ako se podgriju, mogu čak postati toksični.
Gljive
Kada se pripreme, trebaju se jesti što prije, jer poput piletine sadrže mnogo proetina koji vam mogu skroz otežati probavu.
Špinat
To povrće djeluje kao stimulator rada jetre, mokraćnih organa i probavnih organa te je nezaobilazan u dijetoterapijama . Sadrži nitrate, koji kada se ponovo zagriju postaju toksični i kancerogeni za tijelo. Nitrati podliježu brzoj oksidaciji (nastaju štetni oksidirajući nitrati - nitrozamini koji su karcinogeni) te je potrebno špinat uvijek uzimati svježe ubran i pripremljen.
Jaja
Ne biste trebali podgrijavati kuhana ili umućena jaja jer vam mogu poremetiti probavni sistem.
Celer
Slično kao i sa špinatom.
Repa
Slično kao sa špinatom i celerom. Bolje jedite hladno.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.