Orginalan recept za domaći sladoled od karamele
Coolionarika.com nam donosi zanimljiv recept za kremasti sladoled sa okusom karamele, omiljen kod svih uzrasta u ovim vrelim danima.
Sastojci
8 žumanjaka
350 ml punomasnog mlijeka
350 ml slatkog vrhnja
250 gr šećera
jedan štapić vanilije
Priprema
Lagano umutite žumanjce. Polagano zagrijavajte mlijeko na tihoj vatri, te ulijte jaja u mlijeko. Dobro promiješajte dok se da se smjesa ujednači. Maknite sa vatre.
Šećer pomiješajte sa dvije kašike vode i na laganoj vatri mutite dok se ne rastopi. Pojačajte malo vatru i kuhajte dok smjesa ne počne dobijati zlatnu boju. Dodajte štapić vanilije i kuhajte par sekundi, pazeći da smjesa ne potamni previše jer će sladoled biti gorak.
Polako dolijte slatko vrhnje u otopljeni šećer i smanjite vatru, te miješajte da se otope grudvice od karamele koje su se stvorile. Kada smjesa postane glatka, umješajte smjesu u jaja koja ste prethodno spremili. Nastavite kuhati miješajuci konstantno dok se smjesa ne zgusne.
Gotovu karamelnu smjesu procijediti kroz sito kako bi se uklonile grudvice koje su ostale.
Procjeđenu smjesu od karamele prespite u plastičnu posudu i ostavite u zamrzivač dok se sladoled ne stisne. Potom ga izvadite i izmiksajte mikserom. Ponovite ovaj postupak 2-3 puta.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.